Bijna één op vier sterfgevallen in België zijn een gevolg van hart- en vaatziekten. Atherosclerose of slagaderverkalking is hierbij de meest voorkomende achterliggende aandoening. Nochtans kan preventie en screening de mortaliteit aanzienlijk doen dalen. Nathalie Muylle (cd&v) en Daniël Bacquelaine (MR) formuleren in een resolutie maar liefst 19 aanbevelingen aan de federale regering om actie te ondernemen. Het voorstel werd vandaag goedgekeurd in de Commissie Gezondheid en Gelijke kansen.
Op één na grootste doodsoorzaak
In 2023 stierven 26.450 Belgen aan hart- en vaatziekten, wat overeenkomt met 23,6% van alle overlijdens. Enkel aan tumoren (24,2%) stierven nog meer Belgen. Van alle hart- en vaatziekten is slagaderverkalking in 85% van de gevallen de onderliggende aandoening. Deze ziekte zorgt voor ophopingen van stoffen zoals bv. cholesterol in de slagaders waardoor die op termijn verstopt raken en de bloedstroom wordt belemmerd. Wanneer op die manier bloedklonters ontstaan kan een hartinfarct of beroerte het gevolg zijn. Jaarlijks krijgen maar liefst 750.000 Belgen deze diagnose.
Nochtans is slagaderverkalking te voorkomen én te behandelen. Preventie en vroegtijdig ingrijpen hebben een enorme impact op de ziektelast en de mortaliteit. Een gezondere levensstijl en controle naar cardiovasculaire risicofactoren spelen een belangrijke rol.
Nathalie Muylle: “Slagaderverkalking is één van de meest onderbelichte aandoeningen in ons land. Nochtans is iedereen vatbaar voor deze stille vijand. In vergelijking met bijvoorbeeld kankerpreventie is er hier veel minder aandacht voor”
National actieplan en meer onderzoek
Om de regering tot actie aan te zetten formuleerden federale parlementsleden Nathalie Muylle (cd&v) en Daniel Bacquelaine (MR) maar liefst 19 aanbevelingen in een voorstel van resolutie. Prioritair is een nationaal actieplan, naar analogie met kanker en diabetes, waar ook de Belgische Cardiologische Liga toe oproept. In dit actieplan dient er onder meer aandacht te zijn voor preventie, sensibiliserings- en informatiecampagnes rond risicofactoren, onderwijs, vroegdetectie en screening en de behandeling en opvolging van hart- en vaatziekten. Ook is er nood aan een meer data-gedreven, proactieve zorgbenadering waarbij risicopatiënten sneller geïdentificeerd kunnen worden.
Opvallend: terwijl mannen vaker sterven aan de gevolgen van een tumor, is bij vrouwen hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Daarom stelt de resolutie expliciet dat er meer onderzoek nodig is naar slagaderverkalking bij vrouwen, aangezien vrouwen ook andere symptomen ervaren en anders behandeld moeten worden dan mannen.
Nathalie Muylle: “Deze resolutie kan een verschil maken om iedereen, ook zorgverleners, nog meer bewust te maken rond deze ziektes. Hoe sneller de regering aan de slag gaat, hoe sneller we de zorgsector de nodige tools kunnen geven om sneller te voorkomen én beter te genezen.”