Jonge gezinnen en alleenstaanden die werken, moeten in staat zijn een eigen woning te kopen of te bouwen. Daarom voert JONGCD&V samen met federaal lijsttrekker en Parlementslid Nathalie Muylle een opvallende actie op de Grote Markt van Ieper. Cd&v heeft dan ook een concreet woonplan met haalbare voorstellen: een groter huizenaanbod, eenvoudig verkrijgbare financiering, hogere renovatiesteun en drie jaar betalingsuitstel moeten ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt een woning te kopen.
Voor twee derde van de 21- tot 35-jarigen is de aankoop van een eigen woning momenteel onhaalbaar. De gemiddelde leeftijd waarop men een eerste woning kan kopen is op 15 jaar tijd met 10 jaar verlaat. Het gemiddelde bedrag dat Belgen lenen om een eigen woning te bouwen, steeg tussen 2019 en 2022 met 50.000 euro tot 218.000 euro. De eigen inbreng bedroeg in 2020 gemiddeld 113.827 euro.
“Een gigantisch bedrag voor (jonge) koppels, laat staan voor alleenstaanden”, zegt Muylle. “1 op de 3 aanvragen voor krediet wordt geweigerd door banken omdat koppels te weinig eigen inbreng hebben.” Volgens Muylle is het evenwicht volledig zoek.
“Welk jong gezin heeft nu zomaar 100.000 euro op de bank staan? Niet elke jongere krijgt hiervoor steun van de ouders. Banken moeten hen juist ondersteunen in plaats van af te wijzen”, zegt JONGCD&V-lid Margot Desmet.
Meer betaalbare woningen en lenen aan 100%
Omdat zoveel jonge mensen niet in aanmerking komen voor een lening wil JONGCD&V lenen aan 100% opnieuw mogelijk maken. Ook de registratiebelasting moet worden verlaagd door de afschaffing van het recht op hypotheekvestiging.
“Ook bij financiële tegenslagen mag een lening geen molensteen om de nek worden”, vult Muylle aan. “Een flexibele betalingsregeling, die tijdelijk lagere maandelijkse aflossingen toestaat, of de krediettermijn verlengen zonder bijkomende kosten, moet in dat opzicht mogelijk worden.” Banken en kredietinstellingen krijgen daarvoor een overheidswaarborg. Daarnaast moeten alternatieve woonvormen zoals co-housing en kangoeroewoningen aantrekkelijker gemaakt worden.
Hogere renovatiesteun en 3 jaar betalingsuitstel
Om de prijs van woningen onder controle te houden moet ook het aanbod vergroten. Tegen 2035 zijn ongeveer 500.000 extra woningen nodig om aan de noden te voldoen. Meer dan de helft van de woningen is bovendien ouder dan 50 jaar en dus toe aan renovatie. Renovatiesteun is hierbij onmisbaar. JONGCD&V wil daarom de “Mijn Verbouwlening” verhogen tot 80.000 euro, en een betalingsuitstel van drie jaar invoeren voor de aflossing van renteloze energetische leningen. Mensen met lagere inkomens moeten maximaal 50% of 40.000 euro steun ontvangen en renteloos kunnen lenen. “Zo wordt renovatie werkelijk haalbaar en betaalbaar voor iedereen.” Tot slot moeten meer mensen aanspraak maken op verzekering gewaarborgd wonen door ze inkomensgerelateerd te maken.
Nathalie Muylle, federaal lijsttrekker voor cd&v in West-Vlaanderen: “Een eigen woning mag geen onbereikbare droom blijven voor hardwerkende mensen. Als we niets veranderen, belanden onze jongeren straks allemaal in tenten of tuinhuisjes. Dat laten we met cd&v niet gebeuren. Iedereen die zijn best doet moet in staat zijn om een eigen woning te kunnen kopen of bouwen.”