Aangezien het aantal nieuwe coronabesmettingen de afgelopen tijd drastisch is gedaald en de vaccinatiegraad in stijgende lijn gaat, schaft het Roeselaarse stadsbestuur vanaf zaterdag 12 juni de permanente mondmaskerplicht in het kernwinkelgebied af. Het stadsbestuur benadrukt evenwel dat, op basis van de federale regels, de mondmaskerplicht blijft gelden in heel wat omstandigheden.

We zijn op de goeie weg. We blijven voorzichtig en vroegen daarom eerst advies aan het regionaal medisch COVID-team, omdat de besmettingscijfers in de ene stad verschillend zijn bij de andere. Daarom zijn deze versoepelingen rond de mondmaskerplicht een logisch keuze. Vanaf zaterdag 12 juni is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht op deze locaties in de stadskern: kernwinkelgebied, TRAX-site, parkings van winkelketens in de Brugsesteenweg, schoolomgevingen en speelpleinen, tenzij bij evenementen zoals de Batjes. We blijven wel de burgerzin van elke Roeselarenaar benadrukken om de voorzorgsmaatregelen steeds te blijven volgen. 
  -     Burgemeester Kris Declercq 

Het dragen van een mondmasker blijft wel verplicht:

  • Op het openbaar vervoer, vanaf het betreden van het gebouw, perron of de halte

  • In winkels en winkelcentra

  • Bij begrafenissen of crematies en huwelijken

  • Bij medische contactberoepen

  • In de horeca of plaatsen waar horeca-activiteiten toegelaten zijn, behalve voor het consumeren

  • In musea, auditoria, gebedshuizen bezinningsplaatsen

  • Op evenementen (zoals de Batjes, buitenconcerten of festivals), kermissen of betogingen

  • In scholen (leerlingen van 5de en 6de leerjar, secundair en hoger onderwijs alsook volwassenen binnen de school ongeacht de onderwijsinstelling

  • Op de recyclageparken

  • Als toeschouwer van een sportactiviteit (trainingen, wedstrijden, oefenmatchen, ...)

Mondmasker verplicht op drukke momenten

Net zoals in de rest van het land, is het overal in Roeselare verplicht om een mondmasker te dragen op drukke momenten, waarbij de afstand niet gegarandeerd is (minder dan 1,5 meter). De mondmaskerplicht bij drukte geldt voor iedereen vanaf 13 jaar die zich te voet verplaatst op het openbaar domein.

Verantwoordelijkheid

Hoe dan ook blijft waakzaamheid geboden. Om te vermijden dat de gezondheidssituatie opnieuw kantelt en het aantal besmettingen plots opnieuw gaat stijgen, roept het stadsbestuur de inwoners op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de nog altijd geldende maatregelen strikt na te leven.

Zo blijft de mondmaskerplicht gelden op de dinsdagse marktdag, in openbare gebouwen, winkelcentra, winkels, horecazaken (met inbegrip van de verplaatsing op de terrassen), het openbaar vervoer en wachtrijen.

Gouden regel

Tenslotte blijft ook altijd de ‘gouden regel’ over de social distance van kracht. De veiligheidsafstand van 1,5 m is de norm, behalve voor mensen die onder hetzelfde dak wonen onderling of tussen personen die elkaar ontmoeten in het kader van een duurzaam onderhouden nauw contact, voor kinderen tot en met 12 jaar onderling en tussen begeleiders enerzijds en personen die nood hebben aan begeleiding anderzijds.

Wie deze veiligheidsafstand niet kan respecteren, moet een mondmasker dragen

Op www.roeselare.be/corona vind je steeds de meest recente info terug