De Belgische wijnproductie lag in 2019 een kwart lager dan in recordjaar 2018 als gevolg van het minder gunstige weer. Steeds meer landbouwers stappen in de sector.

Minister van economie Nathalie Muylle: “Op vier jaar tijd kwamen er 50 wijnboeren bij in ons land en verdubbelde de oppervlakte van wijngaarden tot 455 hectare. De Belgische wijnbouw zit in de lift, al blijft het nog altijd een kleine landbouwsector. Vorig jaar was ze goed voor een productie van bijna 1,5 miljoen liter wijn. En de kwaliteit van die wijn zit goed. Heel wat Belgische wijnen zijn erkend via verschillende Beschermde Oorsprongsbenamingen (BOB) of Beschermde Geografische aanduidingen (BGA).”

Na een uitzonderlijk wijnjaar in 2018 met een recordproductie van 1.983.143 liter, viel de productie in 2019 met 25 procent terug tot 1.481.274 liter. Ze blijft daarmee aanzienlijk hoger dan enkele jaren geleden. De productie bedroeg 947.000 liter in 2017, 753.030 liter in 2016  en 1.025.499 liter in 2015.

In 2018 zorgde het bijzonder gunstige weer voor de hoogste productie tot nog toe, in 2019 speelde het weer de wijnbouwers parten. De late vorst in de tweede helft van april en schade ten gevolge van zonnebrand, wogen op de oogst. Een aantal wijnbouwers leed ook schade door zomerse hagelbuien.

Vlaanderen nam vorig jaar 736.413 liter voor zijn rekening, Wallonië 744.861 liter.

De belangrijkste Belgische wijn is schuimwijn, in 2019 goed voor 623.337 liter (42 procent), gevolgd door witte wijn (619.465 liter of 42procent). Rode wijn (202.365 liter of 14 procent) en rosé (36.107 liter of 2 procent) nemen veel kleinere aandelen in.

Steeds meer wijnboeren

De Belgische wijnbouw zit al jaren in de lift. Vorig jaar kwamen er 16 wijnboeren bij in ons land, wat het totaal op 152 brengt. Het aantal stijg jaar na jaar. In 2015 ging het nog om 103 wijnbouwers.

Het gaat vooral om relatief kleine producenten. Acht wijnboeren geven aan een productie te hebben van 50.000 liter of meer, bij negen wijnboeren ligt het tussen 15.000 en 50.000 liter, bij 27 wijnboeren tussen 5.000 en 15.000 liter en bij 48 wijnboeren tussen 1.000 en 5.000. De rest produceert minder dan 1.000 liter.

Naast het aantal wijnboeren, stijgt ook de oppervlakte aan wijngaarden elk jaar. Vorig jaar kwam er 70 hectare bij (+ 18 procent), goed voor een totaal van 455 hectare. Tegenover 2015, toen de wijnbouw 221 hectare besloeg, verdubbelde de oppervlakte.  Desondanks blijft de wijnbouw een relatief kleine sector. Ter vergelijking: de landbouwoppervlakte voor graanproductie bedraagt maar liefst 315.000 hectare, die voor aardappelen 98.000 hectare.

Beschermde Oorsprongsbenamingen

Verschillende Belgische wijnen genieten van een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) of een beschermde geografische aanduiding (BGA). In Vlaanderen is er bijvoorbeeld de Haspengouwse wijn en de Vlaamse mousserende wijn. In Wallonië gaat het bijvoorbeeld om de Vin des Côtes de Sambre et Meuse.

Welkom bij CD&V. Onze websites maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren. Lees onze Cookies Policy voor meer informatie. Ons cookiebeleid en deze voorkeuren gelden voor alle CD&V-websites. Door op 'Akkoord' te klikken, ga je akkoord met de geselecteerde cookies.