Een plek voor jong en oud. Een plek voor ontmoeting, ontspanning en engagement. Dat wordt het nieuwe wijkhuis voor alle Bevernaars. Het nieuwe wijkhuis zal de uitvalsbasis zijn voor Beverse verenigingen, organisaties en burgers. Kinderen zullen er kunnen spelen in de groenzone. Het ontwerp voor het nieuw gebouw ligt klaar. Komende zomer wordt gestart met de sloop van het huidige gebouw. Als alles verloopt zoals gepland zal het nieuwe wijkhuis in de zomer van 2024 klaar zijn.

 

Ontwerp

 

Na een participatietraject van bijna drie jaar werd in het voorjaar van 2022 architectenbureau TIDES aangesteld. Zij kregen de opdracht om alle noden en wensen van de verenigingen en de Bevernaars te vertalen in een ontwerp voor het nieuwe wijkhuis.

 

Het wijkhuis wordt een lichtrijk, energiezuinig, toegankelijk en gebruiksvriendelijk gebouw met een uitnodigende, warme uitstraling.

 

Een overzicht van de ruimtes:

  • Grote polyvalente zaal met bar (1)
  • Twee kleine polyvalente zalen waarvan één uitgerust met een keuken (2 & 3)
  • Flexibele bureauruimtes (4)
  • Bibliotheekruimte ARhus, waar boeken 24/7 kunnen worden ontleend (5)
  • Sanitair (6)
 
474750 whb%20plattegrond 52ef10 original 1680526598

 

Plaats voor groen

 

De tuin wordt een plaats om gezellig te vertoeven en te ontspannen. Aan de grote polyvalente zaal grenst een overdekt terras. Naast de twee petanquevelden is er vooral open speelruimte voorzien waar kinderen zich zullen kunnen uitleven. De tuin is volledig omgeven door een haag waarin verschillende zitelementen worden verwerkt. De haag vergroot de veiligheid voor spelende kinderen en creëert bovendien een natuurlijke buffer met de achterliggende woonwijken.

 

 
474754 whb%20groen 710814 original 1680526599

 

In de groenzone wordt ook een wadi aangelegd, waardoor het overtollige regenwater van het dak in de bodem kan dringen. Een gedeelte van het opgevangen regenwater wordt gebruikt voor een speelfontein.

 

Akoestiek

 

Er werd bijzondere aandacht geschonken aan de akoestiek. Om de omwonenden geen geluidsoverlast te bezorgen, is gekozen voor geluidswerende materialen. Ook aan de gebruikers van het wijkhuis werd gedacht. De inrichting van het gebouw zal toelaten dat de verschillende ruimtes op een comfortabele manier gelijktijdig kunnen worden gebruikt.

 

Mobiliteit

 

Het wijkhuis zal in de eerste plaats een plek zijn voor lokale verenigingen en burgers. Daarom worden er twee fietsenstallingen voorzien, één aan elke ingang van het gebouw. Voor wie met de auto komt, is er een parking op Het Heilig Kruisplein, op 200 meter wandelafstand.

 

Vrijwilligers

 

Het wijkhuis zal worden gerund door een groep enthousiaste vrijwilligers die samen een vzw zullen vormen.

Benieuwd wat dat allemaal inhoudt? Kom dan op vrijdag 14 april van 13.30 tot 15 uur of op zaterdag 22 april van 10 tot 11.30 uur naar een van de netwerkmomenten in het Parochiaal Centrum. Meer informatie via samenleven@roeselare.be