Roeselare kijkt al volop uit naar de opening van Het Kunstuur. De Sint-Amandskerk wordt momenteel volledig ingericht om topkunst van Belgische kunstenaars in optimale omstandigheden te kunnen huisvesten. Op 21 maart 2023 opent Het Kunstuur voor het grote publiek. 

 
458169 kunstuur 2019 05226 730e49 large 1671610470
 

"Roeselare werkte de voorbije jaren hard om niet alleen een aangename woonstad te zijn, maar ook een aantrekkelijke bestemming voor bezoekers. Met onder andere een uitstekend horeca- en shoppingaanbod, een eigentijds KOERSmuseum en topevenementen zoals de Batjes, Week van de Smaak, Kerst #VANRSL,… is er het hele jaar door van alles te beleven in de Rodenbachstad. “Volgend voorjaar komt daar nog een belangrijke publiekstrekker bij:  dan opent in de Sint-Amandskerk namelijk de derde Vlaamse locatie van Het Kunstuur”, vertelt burgemeester Kris Declercq. 

 

Topkunstenaars en bekende vertellers 

 

Stad Roeselare verhuurt het gebouw voor minstens vijf jaar aan de initiatiefnemers achter Het Kunstuur, Joost en Hans Bourlon. Het Kunstuur is een beproefd concept dat in Mechelen (sinds 2019) en in Hasselt (sinds 2022) goed is voor tienduizenden bezoekers per locatie per jaar. De succesformule is dat bezoekers op een vernieuwende en laagdrempelige manier in één uur tijd kennismaken met topstukken van Belgische kunstenaars, gemaakt tussen 1850 en 1950. 

 

Veel van de werken behoren tot privécollecties, waardoor bezoekers ze vaak voor het eerst te zien krijgen. De namen van de kunstenaars zoals James Ensor, Constant Permeke, Emile Claus en Rik Wouters die in de loop van de komende jaren te zien zullen zijn spreken tot de verbeelding, net als die van de ‘vertellers’. Bekende figuren zoals Tom Boonen, Marc Uytterhoeven of Lieve Blanquaert gidsen de bezoekers door de tentoonstelling en vertellen een persoonlijk verhaal over de werken of de thema’s erachter. 

 

458170 kunstuur 2021 06551 1bf946 large 1671610493

 

Opbouw op volle toeren 

 

Om de Sint-Amandskerk om te bouwen tot een volwaardige vestiging van Het Kunstuur wordt momenteel hard gewerkt binnen in de kerk. 

 

 “We bouwen een box in box inbouwsysteem. Eigenlijk bouwen we in de kerk een welkomruimte en drie tentoonstellingsruimtes. In elke tentoonstellingsruimte zullen de bezoekers 20 minuten naar topwerken kijken, zo komen we aan een bezoek van één uur”, vertelt initiatiefnemer Joost Bourlon. 

Het inbouwsysteem garandeert optimale klimatologische omstandigheden voor de bruikleengevers van Het Kunstuur (zowel musea als privépersonen). Schilderijen tentoonstellen vraagt een constante temperatuur en luchtvochtigheidsniveau. 

 

Opening op de eerste dag van de lente 

 

Tegen het voorjaar moet de kerk volledig klaar zijn, begin maart worden de eerste kunstwerken verwacht. Op dinsdag 21 maart gaat Het Kunstuur open voor het grote publiek. Stad Roeselare wil ook de andere toeristische en culturele belevingen in de stad waar mogelijk koppelen aan Het Kunstuur.  

 

458172 kunstuur 2021 06974%2b de79d6 large 1671610822

 

Een bezoek aan Het Kunstuur is een intieme beleving, want om de twintig minuten gaan maximum 8 bezoekers naar binnen om een uurtje ondergedompeld te worden. Wie wil kan nu al een tijdsslot boeken via de website van Het Kunstuur. Interessant, met de eindejaarsperiode in het vooruitzicht: er zijn ook cadeaubons van Het Kunstuur te verkrijgen. Meer info op https://hetkunstuur.com/roeselare