Cd&v wil 600 uren studentenarbeid ook in 2025 mogelijk houden.

Publicatiedatum

Auteur

Sam Dewulf

Deel dit artikel

Vanaf 1 januari zullen studenten niet langer dan 475 uur meer mogen werken. Dat leidt tot veel onbegrip bij de studenten alsook bij zaakvoerders die geregeld beroep doen op jobstudenten. In 2023 en 2024 werd de urengrens opgetrokken naar 600 uren en was het de bedoeling dat, na gunstige evaluatie, deze regel ook permanent zou worden ingevoerd. Cd&v-parlementslid Nathalie Muylle wil met haar wetvoorstel ervoor zorgen dat studenten in 2025 ook 600 kunnen werken. Het zou gaan om een tijdelijke verlenging om na grondige evaluatie de maatregel permanent te verankeren.

Cd&v-parlementslid Nathalie Muylle: “De commotie die de afgelopen dagen ontstond over het opnieuw begrenzen van studentenarbeid naar 475 uur is meer dan terecht. Het is niet logisch dat we jonge mensen het werken gaan ontzeggen op een moment dat we met een krappe arbeidsmarkt zitten met tal van knelpuntberoepen in diverse sectoren. Studenten zijn net een waardevolle aanvulling om bedrijven alsnog te doen draaien. Bovendien biedt studentenarbeid aan jongeren de mogelijkheid om praktische ervaring op de werkvloer op te doen en om een welgekomen centje bij te verdienen. Elk jaar zijn er immers meer jobstudenten. In de economische realiteit waarin we ons vandaag bevinden, zijn heel wat studenten genoodzaakt om tijdens hun studies te werken. Enerzijds zodat ze de stijgende studiekosten kunnen blijven betalen, alsook om te kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud. ”

Het kan niet de bedoeling zijn dat studentenarbeid een negatieve impact heeft op de studieloopbaan. Daarom is het belangrijk een evenwicht te bewaren tussen de tijd die jongeren investeren in hun opleiding enerzijds en de studentenarbeid anderzijds. Om te vermijden dat er eind 2024 en in het voorjaar van 2025 onzekerheid ontstaat over de maximale uren- grens voor de studentenarbeid wil cd&v snel duidelijkheid geven aan zowel de studenten als de werkgevers.

Veel studenten waren ook niet op de hoogte waren van het tijdeljke karakter van de maatregel. Zowel bedrijven als jobstudenten zijn ondertussen dus reeds ingesteld op het idee dat studerende werknemers jaarlijks tot 600 uur mogen werken. Muylle wil met haar wetvoorstel een verhoging naar 600 uren studentenarbeid alvast tijdelijk te verlengen met één jaar. Daarnaast dan werk gemaakt worden van een gedegen evaluatie van het effect van de verhoging naar 600 uren studentenarbeid voor de tewerkstelling in de verschillende sectoren en de impact ervan op de levenskwaliteit van studenten in het kader van hun lopende studies. Om vervolgens over te gaan naar ene permanente verankering.

Nieuws

Subsidie voor herstelwerken Sint-Petrus en Pauluskerk Rumbeke goedgekeurd

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits maakt in totaal zo’n 360.000 euro vrij voor renovatiewerken aan drie West-Vlaamse kerken: de Sint-Petrus en Pauluskerk in Rumbeke, de Sint-Medarduskerk in Eernegem en de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele.

Cd&v roept op tot nationaal actieplan voor hart- en vaatziekten : “We moeten de strijd tegen de op één na grootste doodsoorzaak in ons land ernstig opdrijven.”

Bijna één op vier sterfgevallen in België zijn een gevolg van hart- en vaatziekten. Atherosclerose of slagaderverkalking is hierbij de meest voorkomende achterliggende aandoening. Nochtans kan preventie en screening de mortaliteit aanzienlijk doen dalen. Nathalie Muylle (cd&v) en Daniël Bacquelaine (MR) formuleren in een resolutie maar liefst 19 aanbevelingen aan de federale regering om actie te ondernemen. Het voorstel werd vandaag goedgekeurd in de Commissie Gezondheid en Gelijke kansen.

Cd&v wil rouwverlof bij zwangerschapsverlies uitbreiden voor alle werknemers

Ouders die een kindje verliezen hebben vandaag recht op tien dagen rouwverlof na minstens 24 weken zwangerschap. Vóór die 24 weken worden werknemers verondersteld de dag na het zwangerschapsverlies terug op de werkvloer te staan. “Zwangerschapsverlies, ook vóór die 24 weken, gaat vaak gepaard met zowel fysieke als mentale pijn. We kunnen toch niet verwachten dat wie dit doormaakt de volgende dag zomaar de knop omdraait en verder werkt?”, stellen cd&v-politica’s Katrien Schryvers en Nathalie Muylle.  Zij willen het rouwverlof bij zwangerschapsverlies daarom uitbreiden.