cd&v, N-VA en Les Engagés dienen een gezamenlijk wetsvoorstel in voor asbestslachtoffers
Tot op vandaag kunnen milieuslachtoffers geen gebruik maken van het asbestfonds als ze tegen het vervuilende bedrijf willen procederen. “Een onrechtvaardigheid die al veel te lang standhoudt”, vinden Kamerleden Frieda Gijbels (N-VA), Nathalie Muylle (cd&v) en Isabelle Hansez (Les Engagés). Zij verenigen nu hun krachten en dienen een wetsvoorstel in dat zelfs verder gaat dan de opheffing van de juridische burgerrechtelijke immuniteit.
Vandaag dragen alle bedrijven (werkgevers) bij aan het fonds, zelfs diegenen die niet met asbest werken. "Dat is onaanvaardbaar. Volgens het principe 'de vervuiler betaalt', vinden wij dat bedrijven die veroordeeld zijn, meer moeten bijdragen. Daarom stellen wij voor om hun bijdrage te verhogen”, licht Kamerlid Hansez toe (Les Engagés).
Het wetsvoorstel bevat ook een aantal kleinere wetswijzigingen die de werking van het asbestfonds verbeteren, zoals de bepaling dat bedrijven voortaan hun bestaande asbestinventarissen moeten doorgeven aan het Asbestfonds, een gratis telefoonnummer voor de asbestslachtoffers, een jaarlijkse rapportage, enzoverder. “Met dit wetsvoorstel willen we een rechtvaardiger antwoord bieden aan milieuslachtoffers door een integrale schadeloosstelling mogelijk te maken. Ook willen we slachtoffers die beroep doen op het fonds voortaan beter en proactiever ondersteunen,” duidt Muylle (cd&v).
De Kamerleden hopen deze legislatuur tot een doorbraak te komen. “We starten vandaag met een nieuw samengesteld parlement. Laten we geen seconde twijfelen om deze historische fout recht te zetten”, vraagt Kamerlid Frieda Gijbels (N-VA).