Goed nieuws voor studenten en werkgevers: het aantal uren dat studenten per jaar mogen werken aan voordelige voorwaarden wordt vanaf dit jaar structureel verhoogd naar 650 uur. De Kamercommissie Sociale Zaken keurde het wetsvoorstel daarover goed. Dit betekent dat studenten voortaan meer kunnen bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor hun sociale bijdragen of het fiscaal ten laste blijven bij hun ouders.
In 2023 en 2024 werd de grens voor studentenarbeid tijdelijk opgetrokken van 475 naar 600 uur. Na een gunstige evaluatie werd beslist om deze regeling niet alleen te verlengen, maar zelfs uit te breiden tot 650 uur per jaar. “Het is goed dat de onzekerheid over het aantal uren voor studenten en werkgevers nu weg is,” zegt Nathalie Muylle (cd&v). “Studenten zijn een waardevolle aanvulling om bedrijven te doen draaien. Bovendien biedt studentenarbeid jongeren de kans om praktische ervaring op te doen en een centje bij te verdienen.”
De verhoging van de toegestane werkuren komt op een moment waarop veel sectoren te kampen hebben met personeelstekorten. Studenten kunnen in de horeca, retail en andere sectoren een belangrijke rol spelen om deze tekorten op te vangen. “Het is niet logisch dat jonge mensen het werken zouden worden ontzegd terwijl we in een krappe arbeidsmarkt zitten met tal van knelpuntberoepen,” benadrukt Muylle. “Voor cd&v was het daarnaast van cruciaal belang dat jobstudenten die tot 650 uur werken ook fiscaal ten laste blijven van hun ouders, en dat is met dit voorstel geregeld.”
Het voorstel werd ingediend door de Arizona-partijen en kreeg steun van verschillende fracties in het parlement.
Met deze structurele aanpassing krijgen studenten vanaf dit jaar meer flexibiliteit en financiële ademruimte, terwijl bedrijven makkelijker extra werkkrachten kunnen inschakelen. Een win-win voor iedereen.