Ook deze legislatuur geen erkenning voor osteopaten

Publicatiedatum

Auteur

Sam Dewulf

Deel dit artikel

Na 24 jaar laat de erkenning van osteopaten nog steeds op zich wachten. Cd&v-kamerlid Nathalie Muylle vroeg in de Commissie Volksgezondheid aan Frank Vandenbroucke om dringend werk te maken van de langverwachte officiële erkenning van osteopaten. Ook deze minister tilt de erkenning van osteopaten over naar een volgende legislatuur.

Jaarlijks zoeken meer dan 900.000 mensen in ons land hun toevlucht tot osteopathie. Opmerkelijk is dat veertig procent van hen doorverwezen wordt door hun huisarts. En toch is het beroep van Osteopaat nog steeds niet erkend. Nochtans keurde het parlement al in 1999 een wet goed die bepaalde dat de beroepen van homeopaten, acupuncturisten, chiropractors en osteopaten erkend moesten worden. Voor homeopathie is dat intussen gebeurd, voor osteopaten niet. 
Met bijna een kwarteeuw verstreken blijven osteopaten in een juridisch niemandsland, zonder de broodnodige erkenning die de wet beloofde. Het feit dat de Belgische Staat al veroordeeld is wegens schuldig verzuim van de wet benadrukt de urgente noodzaak van actie.
Een erkenning is in de eerste plaats in het belang van de patiënt. Door een heldere definitie en strikte voorwaarden, zoals specifieke diploma's en voldoende praktijkervaring, wordt gegarandeerd dat patiënten behandeld worden door iemand die gekwalificeerd is. Het wordt hoog tijd dat deze schreeuw om erkenning gehoord wordt.”, zegt cd&v-kamerlid Nathalie Muylle.

Nieuws

JONGCD&V en Nathalie Muylle willen meer betaalbare woningen en lenen aan 100% mogelijk maken

Jonge gezinnen en alleenstaanden die werken, moeten in staat zijn een eigen woning te kopen of te bouwen. Daarom voert JONGCD&V samen met federaal lijsttrekker en Parlementslid Nathalie Muylle een opvallende actie op de Grote Markt van Ieper. Cd&v heeft dan ook een concreet woonplan met haalbare voorstellen: een groter huizenaanbod, eenvoudig verkrijgbare financiering,  hogere renovatiesteun en drie jaar betalingsuitstel moeten ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt een woning te kopen.

Genomineerden zijn gekend voor de eerste Architectuurprijs Roeselare. Stem mee voor de publieksprijs tijdens ‘Fiets de stad’ op zondag 26 mei.

Twee maand geleden lanceerde de Stad voor het eerst een Architectuurprijs, een initiatief om nieuwe uitmuntende architecturale, infrastructurele en landschappelijke projecten in de kijker te zetten. 

Minister Vandenbroucke blijft financiering MUG-helikopter blokkeren

Ondanks herhaalde pleidooien van federaal parlementslid Nathalie Muylle (cd&v) voor structurele financiering, blijft de MUG-Heli in West-Vlaanderen op losse schroeven staan. Minister Vandenbroucke weigert een beslissing te nemen over de financiering. De helikopter kan nu enkel blijven vliegen dankzij steun van de provincie, gemeenten, sponsors en inzamelacties, zoals het jaarlijks ontbijt van cd&v-Ichtegem.