Openwervendag in Stadhuis

Publicatiedatum

Auteur

Sam Dewulf

Deel dit artikel

Stadhuis Roeselare zet werfhekkens wagenwijd open

De Openwervendag op zondag 7 mei lokte een duizendtal bezoekers naar de werf van het stadhuis van Roeselare. Het getuigt alvast van heel wat interesse voor de site van het nieuwe stadhuis.

Voor Openwervendag zette het stadhuis van Roeselare de werfhekkens eenmalig open. De werf wordt in de toekomst het huis van alle Roeselarenaars, het bestuur en 300 stadsmedewerkers. Momenteel wordt nog hard gewerkt om dit duurzame stadhuis te bouwen en de historische panden te renoveren. Kortom, een werf met veel te kijken en veel vertelstof.  

Een duizendtal geïnteresseerden, medewerkers en buurtbewoners zakten af naar de Grote Markt. Ze startten de rondgang via de toekomstige nieuwe ingang. Op de werf kregen ze een toelichting van experten over de duurzame nieuwbouw en de renovatie van de historische gebouwen.  

Enkele frappante cijfers uit het gebouw die de bezoekers te horen kregen:

  1. In de nieuwbouw zit 1 700 vierkante meter glas. Reken daarbij nog het dak van het atrium. Dit is het grote glazen dak dat het oude stadhuis en belfort verbindt met de nieuwbouw.
  2. In het atrium komt een monumentale trap van ongeveer 10 ton staal.In de nieuwe ondergrondse kelder komt een fietsenstalling voor 135 fietsen van medewerkers. 
  3. Op de stadhuissite werken tussen de 50 à 100 mensen per dag, afhankelijk van het uitgevoerde werk. 
  4. In 2024 zullen de groendaken en de binnentuin ongeveer 1 900 vierkante meter innemen. 
  5. In het nieuwe stadhuis komen voorts: 575 m² vloerverwarming, 34 km elektrische kabels, 36 km datakabels voor het computernetwerk, 2 835 verlichtingstoestellen, 3 luchtgroepen die 50 000 m² verse lucht per uur kunnen binnenbrengen, 4 km luchtkanalen   

Voor Openwervendag organiseerde Stad Roeselare ook iets extra’s. Bezoekers konden een toelichting krijgen over hoe ze zelf duurzaam kunnen renoveren. Want Roeselare heeft net een uniek aanbod gelanceerd om haar inwoners zowel op financieel als organisatorisch vlak maximaal te ondersteunen. Mensen op zoek naar een nieuwe job konden ook terecht bij de jobstand van Stad Roeselare voor informatie over alle vacatures en de Stad als werkgever.  

Stad Roeselare en de organiserende partners (Algemene Bouw Maes, Monument Group, MIROM, EEG, b-architecten, Bressers Architecten, Atelier Arne Deruyter en Embuild) blikken tevreden naar deze Openwervendag terug. Het komende jaar blijven zij hard verder bouwen en renoveren aan het stadhuis van Roeselare.  

Wil je op de hoogte blijven van de stadhuis-werf?

Surf naar roeselare.be/stadhuisvanrsl voor updates; of hou de sociale media van Stad Roeselare in gaten. 

Nieuws

JONGCD&V en Nathalie Muylle willen meer betaalbare woningen en lenen aan 100% mogelijk maken

Jonge gezinnen en alleenstaanden die werken, moeten in staat zijn een eigen woning te kopen of te bouwen. Daarom voert JONGCD&V samen met federaal lijsttrekker en Parlementslid Nathalie Muylle een opvallende actie op de Grote Markt van Ieper. Cd&v heeft dan ook een concreet woonplan met haalbare voorstellen: een groter huizenaanbod, eenvoudig verkrijgbare financiering,  hogere renovatiesteun en drie jaar betalingsuitstel moeten ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt een woning te kopen.

Genomineerden zijn gekend voor de eerste Architectuurprijs Roeselare. Stem mee voor de publieksprijs tijdens ‘Fiets de stad’ op zondag 26 mei.

Twee maand geleden lanceerde de Stad voor het eerst een Architectuurprijs, een initiatief om nieuwe uitmuntende architecturale, infrastructurele en landschappelijke projecten in de kijker te zetten. 

Minister Vandenbroucke blijft financiering MUG-helikopter blokkeren

Ondanks herhaalde pleidooien van federaal parlementslid Nathalie Muylle (cd&v) voor structurele financiering, blijft de MUG-Heli in West-Vlaanderen op losse schroeven staan. Minister Vandenbroucke weigert een beslissing te nemen over de financiering. De helikopter kan nu enkel blijven vliegen dankzij steun van de provincie, gemeenten, sponsors en inzamelacties, zoals het jaarlijks ontbijt van cd&v-Ichtegem.