Binnen het investeringsprogramma 'Scholen van Vlaanderen' keurde de Vlaamse Regering ruim 20 miljoen euro subsidies voor Stad Roeselare goed. Met die subsidies wil de stad een nieuwe academiesite voor de huidige stedelijke academies SASK en STAP op De Spil realiseren. Het gaat in totaal over 16.650 m² bruto onderwijsoppervlakte voor zo'n 3.440 leerlingen deeltijds kunstonderwijs.
Stad Roeselare wil met de AcademiePlus een nieuwe academiecampus realiseren op site De Spil. Samen met De Spil wil de Stad daar een centrumplek inrichten waar de creatieve en innoverende stedelijke academies kwaliteitsvol kunstonderwijs voor de ruime regio aanbieden. Het nieuwe verbindende, vernieuwende en gemeenschappelijke academieverhaal moet leiden tot een innovatieve, eigentijdse en toekomstgerichte onderwijsorganisatie met maximale ontwikkelkansen voor de artistiek-pedagogische projecten en voor de kruisbestuiving tussen de verschillende onderwijsdomeinen (beeld, muziek, woord en dans).
SASK en STAP zijn op vandaag gescheiden van elkaar gehuisvest en zitten daarenboven verspreid over verschillende locaties in de stad. Deze ruimtelijke versnippering komt de (samen)werking niet ten goede. Bovendien zijn de huidige infrastructuren ook niet langer up-to-date, is er een gebrek aan ruimte door het stijgend aantal leerlingen en kennen de gebouwen vele gebreken. Om dat aan te pakken wil Stad Roeselare een nieuwe academiecampus van en voor de toekomst bouwen op site De Spil, vertrekkend vanuit een state of the art infrastructuur die duurzaam en flexibel de toets van de komende 50 jaar kan doorstaan en kan inspelen op de noden en tendensen van de toekomst.
Het bouwproject focust op het aanpakken van de grootste noden, het programmatorisch samenhouden van Beeld, Jazz-Pop-Rock, Woord en Dans én op het kunnen verlaten van verschillende (tijdelijke) locaties (namelijk SASK Leenstraat, Onze Kinderen Rumbeke, Vedastus, Spillebad en CVO Kokelaarstraat).
Om de nieuwe academiesite te kunnen realiseren diende Stad Roeselare eind februari een subsidiedossier in via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION). De Vlaamse overheid voorziet namelijk voor het eerst subsidies voor scholenbouw van academies deeltijds kunstonderwijs via het Masterplan Scholenbouw 2.0 en het investeringsprogramma 'Scholen van Vlaanderen'. Dit programma moet via publiek-private samenwerkingen zorgen voor een inhaalbeweging op vlak van scholenbouw.
Op basis van de chronologie op de wachtlijst, de dwingende nood aan investering, de realisatie van extra capaciteit, de schaalgrootte, de financiële haalbaarheid, de energie-efficiëntie en duurzaamheid en het gedeeld gebruik kent de Vlaamse overheid de subsidies toe. Dankzij een uitgebreid motivatiedossier waaraan verschillende interne en externe partners meeschreven, ontvangt Stad Roeselare ruim 20 miljoen euro subsidie voor de AcademiePlus.
De nieuwe academiesite moet, naast een antwoord bieden op de huidige en toekomstige uitdagingen en infrastructurele noden van het deeltijds kunstonderwijs, ook een katalysator zijn voor een ruimer stadsvernieuwingsproject voor de volledige site De Spil. Daarvoor ontwikkelt Stad Roeselare momenteel in samenwerking met Stedenbeleid Vlaanderen en Crit Architects een masterplan.
- 3.440: leerlingen die verhuizen naar de nieuwe academiesite.
- 16.557 : vierkante meter bruto onderwijsoppervlakte in de nieuwe academiesite, waarvan:
- 11.682 vierkante meter nieuwbouw (zowel voor Beeld, Muziek, Woord en Dans) die gesubsideerd wordt.
- 4.875: vierkante meter te behouden huidige STAP-gebouw.
- 11/10/1999: datum waarop een eerste aanvraag voor scholenbouw academies op de wachtlijst van AGION werd geplaatst.
Schepen Nathalie Muylle: “De stedelijke academies van Roeselare zijn met ruim 200 personeelsleden, 5.500 leerlingen en 26 vestigingsplaatsen een belangrijke speler in het Roeselaarse en regionale onderwijslandschap en behoren zo ook tot de grootste academies van Vlaanderen. Het stijgend aantal leerlingen, het uitbreidend aanbod en de toenemende rol voor het kunstonderwijs in de ruime regio creëren kansen om het ambitieniveau verder op te schalen. Roeselare is in volle transformatie. Tien jaar geleden opende kenniscentrum ARhus, deze legislatuur hebben we het duurzaamste stadhuis van Vlaanderen gebouwd en de volgende bestuursploeg krijgt met deze subsidie de unieke kans om het deeltijds kunstonderwijs nog meer op de kaart te zetten. We zijn verheugd dat de Vlaamse overheid gelooft in het geïntegreerde academieverhaal dat we in Roeselare willen schrijven met de AcademiePlus en ons hierin ook financieel wil ondersteunen.”