Roeselare geeft ademruimte aan lokale bedrijvigheid met nieuwe ruimtelijke uitvoeringsplannen

Publicatiedatum

Auteur

Sam Dewulf

Deel dit artikel

Roeselare zet een belangrijke stap voor de lokale economie met de voltooiing van drie Gemeentelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP’s). Deze plannen, die op 18 november 2024 ter definitieve goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad, bieden extra ontwikkelingsruimte voor kleine en middelgrote ondernemingen en brengen nieuwe groene zones en verbindingsmogelijkheden. De inwerkingtreding wordt verwacht in het voorjaar van 2025.  

De drie plannen, die voor specifieke zones binnen de stad vastleggen welke bestemmingen en bouwvoorschriften van toepassing zijn, vormen de basis voor het verlenen van toekomstige omgevingsvergunningen. Ze brengen zo een welgekomen ademruimte voor de bedrijvigheid in Roeselare.  

Het RUP Izegemsestraat maakt nieuwe ontwikkelingen mogelijk op de site van de voormalige meubelfabriek Decruy en de aangrenzende woningen en bedrijven langs de Izegemsestraat in Rumbeke. De meubelfabrieksite wordt herbestemd voor KMO- en dienstverlenende activiteiten, afgestemd op de woonbuurt. Bovendien wordt er ruimte voorzien voor groen en buurtondersteunende functies. Deze invulling zorgt voor zowel de gevraagde extra bedrijfsruimte als nieuwe groene ontmoetingsplekken.  

Het RUP Hof ter Weze voorziet in een verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein Hof ter Weze, gelegen aan de Meensesteenweg en de Grote Ring. Het terrein wordt uitgebreid tot aan het Bergmolenbos, waarbij extra ruimte gecreëerd wordt voor KMO’s en dienstverlenende bedrijven. De integratie van de Regenbeek en de opwaardering van de buurtweg Sint-Henricuswegel zorgen voor een duurzame verbinding tussen het bedrijventerrein en het bosgebied.  

In het RUP Vander Stichele wordt voor het autobedrijf Vander Stichele aan de Meensesteenweg een uitbreiding in westelijke richting voorzien. Het plan houdt rekening met open ruimte zodat het zicht op de Zilverberg vanaf de Grote Ring behouden blijft. De uitbreiding past binnen een eerder toegekend planologisch attest.  

Met deze plannen biedt Roeselare extra ontwikkelingsmogelijkheden en versterkt de Stad de duurzame relatie tussen bedrijvigheid, groene ruimte en woonbuurten.  

Deze drie dossiers worden ter definitieve goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad op maandag 18 november 2024 en besproken op de Commissie Ruimte van woensdag 13 november. 

Nieuws

Roeselare zet duurzame stappen met hergebruik van materialen uit tijdelijke kantoren

Nu de tijdelijke kantoren van de Stad worden leeggemaakt, krijgen lokale verenigingen en scholen de kans om gratis bruikbare materialen over te nemen. Dit initiatief, dat Roeselare voor de tweede keer organiseert, kadert binnen de bredere duurzaamheidsstrategie van de stad. Het bevordert de circulaire economie door restmateriaal een nieuw leven te geven.

Kies een school in je buurt

Ouders van peuters (geboortejaar 2023) kunnen hun kind vanaf april 2025 inschrijven om volgend schooljaar te starten. 

Maximum aantal uren studentenarbeid verhoogd naar 650 uur

Goed nieuws voor studenten en werkgevers: het aantal uren dat studenten per jaar mogen werken aan voordelige voorwaarden wordt vanaf dit jaar structureel verhoogd naar 650 uur. De Kamercommissie Sociale Zaken keurde het wetsvoorstel daarover goed. Dit betekent dat studenten voortaan meer kunnen bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor hun sociale bijdragen of het fiscaal ten laste blijven bij hun ouders.