Minister Vandenbroucke blijft financiering MUG-helikopter blokkeren

Publicatiedatum

Auteur

Sam Dewulf

Deel dit artikel

Ondanks herhaalde pleidooien van federaal parlementslid Nathalie Muylle (cd&v) voor structurele financiering, blijft de MUG-Heli in West-Vlaanderen op losse schroeven staan. Minister Vandenbroucke weigert een beslissing te nemen over de financiering. De helikopter kan nu enkel blijven vliegen dankzij steun van de provincie, gemeenten, sponsors en inzamelacties, zoals het jaarlijks ontbijt van cd&v-Ichtegem.

De MUG-Heli speelt een cruciale rol in acute geneeskundige hulpverlening in West-Vlaanderen, vooral in afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden, waar snelheid van cruciaal belang is bij noodsituaties. De MUG-Heli voert ongeveer 750 interventies per jaar uit, waarbij zij gemiddeld 40 levens redt. Desondanks blijft de financiering een struikelpunt. Die beslissing werd herhaaldelijk uitgesteld door opeenvolgende ministers van Volksgezondheid. Ook voor minister Vandenbroucke lijkt de prioriteit op de grond te liggen.

De helikopter kan nu enkel blijven vliegen doordat de provincie West-Vlaanderen en het merendeel van de gemeenten op eigen initiatief de vzw die de MUG-heli uitbaat financieel ondersteunen, aangevuld met private sponsors en inzamelacties, zoals het ontbijt van cd&v Ichtegem.

In een poging om de aandacht te vestigen op dit urgente probleem, lanceerde Nathalie Muylle een petitie met de vraag voor onmiddellijke structurele financiering om de werking van de MUG-Heli te waarborgen en levens te blijven redden. Deze petitie werd door bijna 1.500 mensen ondertekend.

“Het lijkt vanzelfsprekend dat de MUG-Heli 7 dagen op 7 permanent beschikbaar is, maar dat is het niet. De MUG-Heli redt levens, maar voor minister Vandenbroucke is dat geen reden om actie te ondernemen. Alleen met structurele financiering kunnen we ervoor zorgen dat de MUG-Heli in de lucht blijft en levens blijft redden”, zegt Nathalie Muylle.

“Het is ondertussen het zesde jaar dat we dit ontbijt organiseren ten voordele van de MUG-helikopter. Vorig jaar goed voor 1400 EUR. Dit jaar verwachten we tegen de 900 mensen. Ik ben blij met de grote opkomst maar terzelfdertijd blijf ik enorm teleurgesteld dat we de helikopter in de lucht moeten houden met giften van gemeenten en eetfestijnen zoals het onze. Het is de taak van de federale regering om de MUG-helikopter structureel te ondersteunen”, benadrukt Frederiek Vermeulen voorzitter cd&v Ichtegem.

Nieuws

JONGCD&V en Nathalie Muylle willen meer betaalbare woningen en lenen aan 100% mogelijk maken

Jonge gezinnen en alleenstaanden die werken, moeten in staat zijn een eigen woning te kopen of te bouwen. Daarom voert JONGCD&V samen met federaal lijsttrekker en Parlementslid Nathalie Muylle een opvallende actie op de Grote Markt van Ieper. Cd&v heeft dan ook een concreet woonplan met haalbare voorstellen: een groter huizenaanbod, eenvoudig verkrijgbare financiering,  hogere renovatiesteun en drie jaar betalingsuitstel moeten ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt een woning te kopen.

Genomineerden zijn gekend voor de eerste Architectuurprijs Roeselare. Stem mee voor de publieksprijs tijdens ‘Fiets de stad’ op zondag 26 mei.

Twee maand geleden lanceerde de Stad voor het eerst een Architectuurprijs, een initiatief om nieuwe uitmuntende architecturale, infrastructurele en landschappelijke projecten in de kijker te zetten. 

Nathalie Muylle tevreden met rapport endometriose

Het Federaal Kenniscentrum (KCE) publiceert zijn eerste brede rapport over de aanpak van endometriose in Belgische ziekenhuizen. Dit rapport komt er in opdracht van de resolutie van cd&v-Kamerlid Nathalie Muylle. In het rapport worden aanbevelingen naar voren geschoven in lijn met die resolutie: multidisciplinaire centra, dataverzameling en een nomenclatuurnummer voor de behandeling van endometriose.