Cd&v wil strijd tegen huidkanker opvoeren

Publicatiedatum

Auteur

Karl Bishop

Deel dit artikel

Eén op vijf Belgen krijgt huidkanker

Cd&v-Kamerleden Nathalie Muylle en Nawal Farih willen huidkanker snel erkend zien als beroepsziekte en ook zonnecrème goedkoper maken. “Maar liefst 1 op 5 Belgen krijgt huidkanker. Met de zomer in zicht willen we benadrukken hoe belangrijk het is om je huid goed te beschermen”, aldus de Kamerleden. “Minister Vandenbroucke zegt dat hij werkt aan de erkenning als beroepsziekte, maar er is nog geen Koninklijk Besluit en nog geen spoor van financiering. Het is vijf voor twaalf.”

Cijfers

Huidkanker is wereldwijd en in België de meest voorkomende vorm van kanker. De ziekte treft 1 op 5 Belgen voor de leeftijd van 75 jaar. 40% van alle kankers die vandaag ontdekt worden is een type huidkanker. Niet alleen is het de meest voorkomende kanker, maar ook de kanker die het snelst groeit in aantal. In België worden jaarlijks 46.000 nieuwe huidkankerdiagnoses vastgesteld. 

Nochtans kunnen de meeste huidkankers voorkomen worden. Veruit de meeste huidkankers zijn het gevolg van overmatige blootstelling aan uv-stralen, voornamelijk van de zon, maar ook van zonnebanken. Volgens de WHO is tot 70% van de huidkankers te voorkomen door goede preventieve bescherming.

92% van de huidkankers zijn niet of in mindere mate levensbedreigend. Melanomen daarentegen, die 8% van de huidkankers vertegenwoordigen zijn, zijn dat wel. Farih: “Het is dan ook van groot belang dat dit type huidkanker zo vroeg mogelijk wordt ontdekt. Een onschuldig lijkend plekje op de huid kan vaak gevaarlijker zijn dan we denken. Daarom is het belangrijk om regelmatig naar de dermatoloog te gaan.” 

Cd&v-Kamerleden Muylle en Farih stellen concrete maatregelen voor om het groeiend aantal patiënten tegen te gaan.

Erkenning als beroepsziekte 

In verschillende buurlanden, waaronder Duitsland en Denemarken, is huidkanker reeds erkend als beroepsziekte. In België is dat nog niet het geval.

Nathalie Muylle: “Minister Vandenbroucke zegt dat hij werkt aan de erkenning als beroepsziekte, maar er is nog geen Koninklijk Besluit en nog geen spoor van financiering. Het is vijf voor twaalf. Dat huidkanker nog niet op de Fedris-lijst van beroepsziekten staat, is onlogisch. De blootstelling aan uv-stralingen voor wie buiten werkt, zoals werknemers in de bouw of landbouwers, is driemaal hoger dan het gemiddelde. Door huidkanker te erkennen als beroepsziekte kunnen wij deze werknemers betere bescherming bieden”, zegt Nathalie Muylle.

In geval van erkenning als beroepsziekte…

  • worden de volledige medische kosten en remgelden terugbetaalt door Fedris,
  • biedt Fedris bij arbeidsongeschiktheid financiële ondersteuning aan, waarbij 90% van het basisloon wordt vergoed wanneer de werknemer volledig arbeidsongeschikt is en het resterende inkomensverlies wordt vergoed in het geval van gedeeltelijke ongeschiktheid,
  • kan ook de familie van de werknemer een compensatie krijgen. Wanneer iemand overlijdt aan een door Febris erkende beroepsziekte, komt de familie in aanmerking voor een vergoeding en dekking van de begrafeniskosten.

Betaalbare zonnecrème 

Een van de belangrijkste middelen om de huid te beschermen is zonnecrème. “Maar zonnecrème biedt enkel voldoende bescherming als het voldoende en op de juiste manier gebruikt wordt. Dat wil zeggen: de huid elke twee à drie uur opnieuw insmeren. Eén fles zonnecrème bevat gemiddeld 200 milliliter en kost al snel 20 euro. Correct zonnecrèmegebruik kan je dus duur komen te staan”, verduidelijkt Farih.

Daarom stellen de Kamerleden voor om zonnecrème met factor 50 te laten erkennen als geneesmiddel of door zonnecrème op te nemen op de Europese lijst met producten waarop een lager btw-tarief mag worden toegepast. Een alternatief is om voor patiënten die een hoger risico lopen zonnecrème met factor 50 op voorschrift te voorzien met terugbetaling.

Nieuws

JONGCD&V en Nathalie Muylle willen meer betaalbare woningen en lenen aan 100% mogelijk maken

Jonge gezinnen en alleenstaanden die werken, moeten in staat zijn een eigen woning te kopen of te bouwen. Daarom voert JONGCD&V samen met federaal lijsttrekker en Parlementslid Nathalie Muylle een opvallende actie op de Grote Markt van Ieper. Cd&v heeft dan ook een concreet woonplan met haalbare voorstellen: een groter huizenaanbod, eenvoudig verkrijgbare financiering,  hogere renovatiesteun en drie jaar betalingsuitstel moeten ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt een woning te kopen.

Genomineerden zijn gekend voor de eerste Architectuurprijs Roeselare. Stem mee voor de publieksprijs tijdens ‘Fiets de stad’ op zondag 26 mei.

Twee maand geleden lanceerde de Stad voor het eerst een Architectuurprijs, een initiatief om nieuwe uitmuntende architecturale, infrastructurele en landschappelijke projecten in de kijker te zetten. 

Minister Vandenbroucke blijft financiering MUG-helikopter blokkeren

Ondanks herhaalde pleidooien van federaal parlementslid Nathalie Muylle (cd&v) voor structurele financiering, blijft de MUG-Heli in West-Vlaanderen op losse schroeven staan. Minister Vandenbroucke weigert een beslissing te nemen over de financiering. De helikopter kan nu enkel blijven vliegen dankzij steun van de provincie, gemeenten, sponsors en inzamelacties, zoals het jaarlijks ontbijt van cd&v-Ichtegem.