De West-Vlaamse MUG-heli moet blijven vliegen

Publicatiedatum

Auteur

Sam Dewulf

Deel dit artikel

De West-Vlaamse MUG-heli redt jaarlijks gemiddeld 40 levens, maar kan nu enkel blijven vliegen door steun van provincie, gemeenten, sponsors en inzamelacties. Dringend tijd dus voor structurele financiering van de federale overheid.

Ondanks herhaalde pleidooien van federaal parlementslid Nathalie Muylle (cd&v) voor structurele financiering, blijft de MUG-Heli in West-Vlaanderen op losse schroeven staan. Minister Vandenbroucke weigert een beslissing te nemen over de financiering. De helikopter kan nu enkel blijven vliegen dankzij steun van de provincie, gemeenten, sponsors en inzamelacties, zoals het jaarlijks ontbijt van cd&v-Ichtegem.

De MUG-Heli speelt een cruciale rol in acute geneeskundige hulpverlening in West-Vlaanderen, vooral in afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden, waar snelheid van cruciaal belang is bij noodsituaties. De MUG-Heli voert ongeveer 750 interventies per jaar uit, waarbij zij gemiddeld 40 levens redt. Desondanks blijft de financiering een struikelpunt. Die beslissing werd herhaaldelijk uitgesteld door opeenvolgende ministers van Volksgezondheid. Ook voor minister Vandenbroucke lijkt de prioriteit op de grond te liggen.

De helikopter kan nu enkel blijven vliegen doordat de provincie West-Vlaanderen en het merendeel van de gemeenten op eigen initiatief de vzw die de MUG-heli uitbaat financieel ondersteunen, aangevuld met private sponsors en inzamelacties, zoals het ontbijt van cd&v Ichtegem.

In een poging om de aandacht te vestigen op dit urgente probleem, lanceerde Nathalie Muylle een petitie met de vraag voor onmiddellijke structurele financiering om de werking van de MUG-Heli te waarborgen en levens te blijven redden. Deze petitie werd door bijna 1.500 mensen ondertekend.

“Het lijkt vanzelfsprekend dat de MUG-Heli 7 dagen op 7 permanent beschikbaar is, maar dat is het niet. De MUG-Heli redt levens, maar voor minister Vandenbroucke is dat geen reden om actie te ondernemen. Alleen met structurele financiering kunnen we ervoor zorgen dat de MUG-Heli in de lucht blijft en levens blijft redden”, zegt Nathalie Muylle.

“Het is ondertussen het zesde jaar dat we dit ontbijt organiseren ten voordele van de MUG-helikopter. Vorig jaar goed voor 1400 EUR. Dit jaar verwachten we tegen de 900 mensen. Ik ben blij met de grote opkomst maar terzelfdertijd blijf ik enorm teleurgesteld dat we de helikopter in de lucht moeten houden met giften van gemeenten en eetfestijnen zoals het onze. Het is de taak van de federale regering om de MUG-helikopter structureel te ondersteunen”, benadrukt Frederiek Vermeulen voorzitter cd&v Ichtegem.

 

Foto header: © Eric Smeets

Nabije zorg in West-Vlaanderen

Betaalbare zorg in je buurt

Gezond zijn is cruciaal – het laat ons toe om volop van het leven te genieten en actief deel te nemen aan onze samenleving. Ook de overheid kan een steentje bijdragen om iedereen zo gezond mogelijk te houden.

Onze oplossingen voor het huisartsentekort in West-Vlaanderen

Wie ziek is, vindt ook in West-Vlaanderen steeds moeilijker een huisarts. In 54 van de 64 West-Vlaamse gemeenten kampt op vandaag met een huisartsentekort. 80 procent van de West-Vlamingen wordt zo geconfronteerd met patiëntenstops of verre verplaatsingen. 

Schaf de 25%-regel af.

Patiënten die kiné nodig hebben kunnen vrij kiezen of ze naar een geconventioneerde of niet-geconventioneerde kinesist gaan. Wie echter kiest voor een niet-geconventioneerde kinesist krijgt - bovenop de hogere tarieven - nog eens 25% minder terugbetaald. Dat is onrechtvaardig. Het voorstel van Federaal Volksvertegenwoordiger Nathalie Muylle om die regel af te schaffen werd reeds goedgekeurd door het parlement, maar minister Vandenbroucke blijft de uitvoering van die wet uitstellen. Tijd voor actie!