Werken moet lonen

Publicatiedatum

Auteur

Sam Dewulf

Deel dit artikel

Onze fiscaliteit is uit balans. Ze is niet langer aangepast aan de noden van onze samenleving en economie. Zo is ze vandaag nog altijd gericht op mensen die trouwen, meerdere kinderen krijgen, een vrijstaand huis bouwen, elk een wagen bezitten die op fossiele brandstof rijdt en 40 jaar voor dezelfde werkgever werken. De realiteit heeft dit fiscaal model ingehaald.

De federale fiscaliteit is toe aan een grondige hervorming. Voortdurend sleutelen we aan onze fiscaliteit en voeren we nieuwe uitzonderingen in. Dat is nefast voor het vertrouwen in ons fiscaal stelsel. Dat vertrouwen willen we met cd&v herstellen.

We gaan voor een fiscaliteit die niet langer verlamt, maar kansen biedt voor economische groei en sociale vooruitgang. Een fiscaliteit die een hoeksteen is van onze samenleving en onze economie.

Vandaag ligt de belastingdruk op arbeid veel te hoog en worden vermogensinkomsten te weinig belast. Dat is niet rechtvaardig en we moeten dat aanpakken. Dat doen we door het stelsel opnieuw in balans te brengen en te kiezen voor een model dat aansluit bij een dual income tax.

De kernpunten

  • Werken moet meer lonen. Met onze fiscale hervorming gaat iedereen erop vooruit. We zorgen dat wie werkt, netto meer overhoudt. De belastingvrije som wordt verhoogd tot op het niveau van het leefloon. De bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid wordt afgeschaft. De belastingtarieven van 25, 40, 45 en 50 procent dalen elk met 5 procentpunten. De 50%-schijf wordt daarna terug toegevoegd maar pas vanaf het dubbele inkomen, namelijk vanaf 96.640 euro.
  • We verlagen de belastingen voor de winsten van de kmo’s van 20% naar 15% en we verhogen de belastingschijf, waarop dit verlaagde tarief van toepassing is, van 100.000 euro naar 200.000 euro.
  • Iedereen moet zijn eerlijk deel bijdragen: zowel de multinational als de kmo, zowel de internetgigant als de bakker om de hoek. Cd&v pleit voor de invoering van een digitale belasting.
  • 0% BTW op groeten en fruit, geneesmiddelen, openbaar vervoer, tampons, luiers en maandverbanden.
  • We schaffen de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid af.

 

 

Een deftig inkomen en pensioen

Het plan generatie ervaring: pensioenen

In het 'plan generatie ervaring' gaat cd&v voor betere, flexibele en rechtvaardige pensioenen.

Pensioen voor meewerkende echtgenoten

Sinds 2023 hebben meewerkende echtgenoten toegang tot het minimumpensioen

Hervorming van de werkloosheidsuitkering

Wie zijn werk verliest, heeft recht op een werkloosheidsuitkering. Dat is niet meer dan logisch. Mensen moeten ondersteund worden tijdens hun nieuwe zoektocht naar een job. Maar wie werk, opleiding én begeleiding weigert, kan niet eindeloos een werkloosheidsuitkering krijgen.