Federaal parlement keurt doortastende aanpak endometriose goed

Publicatiedatum

Auteur

Sam Dewulf

Deel dit artikel

Resolutie unaniem goedgekeurd in plenaire vergadering

Vorig jaar belandde het dossier endometriose op het bord van het federaal parlement. Vandaag werd de resolutie (unaniem) goedgekeurd in diens plenaire vergadering. Finale groene licht dus en eindelijk meer erkenning en perspectief voor endometriosepatiënten. Nathalie Muylle, federaal cd&v kamerlid en trekker van de resolutie reageert alvast opgelucht, “Intens overleg met alle belanghebbenden resulteert in deze breed gedragen resolutie, nu is het aan de regering om ons werk verder te zetten.”

Endometriose krijgt traag maar zeker steeds meer de aandacht die ze verdient. Verschillende moedige patiënten treden naar buiten met hun verhaal en een aantal dokters delen eveneens zoveel mogelijk hun inzichten. Ook celebrities zoals Hillary Clinton, Susan Sarandon, Cyndi Lauper en Amy Schumer praten al openlijk over hun endometriose. Dat is allemaal nodig, wetende dat deze aandoening minstens 1 op 10 vrouwen treft. Nu zijn ook beleidsmakers in actie geschoten. “Vorig jaar kwamen wij in aanraking met dit dossier, een jaar later wordt onze resolutie unaniem goedgekeurd”, aldus cd&v Kamerlid Nathalie Muylle.

 

Resolutie endometriose

Deze resolutie is echter niet over één nacht ijs gegaan. Het is het resultaat van intense samenwerking. Er werd een rondetafel en hoorzittingen georganiseerd in het parlement waarbij verschillende zorgverleners (gynaecologen, osteopaten, huisartsen) en patiënten hun zegje konden doen. De parlementsleden, met cd&v Kamerlid Nathalie Muylle die het voortouw nam, gingen aan de slag met deze input en kwamen zo tot een breed gedragen resolutie.

Meer specifiek pleit de resolutie voor gerichte maatregelen zoals meer terugbetaling via een RIZIV-conventie, meer wetenschappelijk onderzoek, systematische registratie van gegevens, meer sensibilisering en bewustwording en een betere toegang voor zorg via multidisciplinaire expertisecentra voor de behandeling en opvolging van endometriose.

 

Endo-wat?

Kort samengevat gaat het om een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies - maar het niet is - buiten de baarmoeder groeit. Dit weefsel komt voornamelijk voor in de buikstreek, waar ontstekingen ontstaan omdat het, in tegenstelling tot baarmoederslijmvlies, niet weg kan uit het lichaam. Het weefsel reageert net zoals baarmoederslijmvlies op hormonen, waardoor veel vrouwen vooral pijn voelen tijdens de menstruatie. Het weefsel kan zich bv. ook zetten op de dikke darm, urineleiders of vaginawand waardoor hevige pijn ontstaat tijdens ontlasting of seks. Het leidt daarnaast ook nog eens bij de helft van de patiënten tot vruchtbaarheidsproblemen. De ziekte is op vandaag ongeneeslijk, maar de symptomen kunnen worden bestreden via pijnstillers, de pil of chirurgie.

“Vrouwen met endometriose lijden jarenlang onder hevige pijn zonder duidelijke diagnose. Die onwetendheid zorgt voor veel onbegrip. Zij krijgen te horen dat ‘pijn nu eenmaal bij maandstonden hoort’ of dat ze ‘gewoon een pijnstiller moeten nemen’. Die pijn houdt vrouwen zelfs vaak thuis: weg van werk, school of een gevuld sociaal leven. De mentale gevolgen zijn dan ook niet te onderschatten”, zegt Muylle.

Wereldwijd lijden naar schatting zo’n 200 miljoen vrouwen aan endometriose (ter vergelijking: 400 miljoen mensen lijden aan diabetes). “Toch blijft endometriose veel vaker onder de radar, en de medische kennis is veel beperkter. De vele getuigenissen in de Commissie toonden aan dat vrouwen tientallen huisartsen en/of gynaecologen moeten passeren vooraleer ze de correcte diagnose krijgen”, zegt Muylle. De diagnose wordt gemiddeld slechts na 7 (!) jaar gesteld.

“Dat er in 2023 een aandoening is die 1 op 10 vrouwen treft, maar zo onbekend blijft, is niet normaal, aldus Nathalie Muylle. Voor haar is respect en erkenning voor de patiënten dan ook van cruciaal belang. “Het gaat om een chronische ontstekingsziekte, geen menstruatieziekte of puur gynaecologische ziekte. Daar moeten we over praten en het uit de taboesfeer halen.”

Nieuws

JONGCD&V en Nathalie Muylle willen meer betaalbare woningen en lenen aan 100% mogelijk maken

Jonge gezinnen en alleenstaanden die werken, moeten in staat zijn een eigen woning te kopen of te bouwen. Daarom voert JONGCD&V samen met federaal lijsttrekker en Parlementslid Nathalie Muylle een opvallende actie op de Grote Markt van Ieper. Cd&v heeft dan ook een concreet woonplan met haalbare voorstellen: een groter huizenaanbod, eenvoudig verkrijgbare financiering,  hogere renovatiesteun en drie jaar betalingsuitstel moeten ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt een woning te kopen.

Genomineerden zijn gekend voor de eerste Architectuurprijs Roeselare. Stem mee voor de publieksprijs tijdens ‘Fiets de stad’ op zondag 26 mei.

Twee maand geleden lanceerde de Stad voor het eerst een Architectuurprijs, een initiatief om nieuwe uitmuntende architecturale, infrastructurele en landschappelijke projecten in de kijker te zetten. 

Minister Vandenbroucke blijft financiering MUG-helikopter blokkeren

Ondanks herhaalde pleidooien van federaal parlementslid Nathalie Muylle (cd&v) voor structurele financiering, blijft de MUG-Heli in West-Vlaanderen op losse schroeven staan. Minister Vandenbroucke weigert een beslissing te nemen over de financiering. De helikopter kan nu enkel blijven vliegen dankzij steun van de provincie, gemeenten, sponsors en inzamelacties, zoals het jaarlijks ontbijt van cd&v-Ichtegem.