Gezamenlijk wetsvoorstel voor asbestslachtoffers: "Laten we deze historische fout rechtzetten."
cd&v, N-VA en Les Engagés dienen een gezamenlijk wetsvoorstel in voor asbestslachtoffers
Resolutie unaniem goedgekeurd in plenaire vergadering
Vorig jaar belandde het dossier endometriose op het bord van het federaal parlement. Vandaag werd de resolutie (unaniem) goedgekeurd in diens plenaire vergadering. Finale groene licht dus en eindelijk meer erkenning en perspectief voor endometriosepatiënten. Nathalie Muylle, federaal cd&v kamerlid en trekker van de resolutie reageert alvast opgelucht, “Intens overleg met alle belanghebbenden resulteert in deze breed gedragen resolutie, nu is het aan de regering om ons werk verder te zetten.”
Endometriose krijgt traag maar zeker steeds meer de aandacht die ze verdient. Verschillende moedige patiënten treden naar buiten met hun verhaal en een aantal dokters delen eveneens zoveel mogelijk hun inzichten. Ook celebrities zoals Hillary Clinton, Susan Sarandon, Cyndi Lauper en Amy Schumer praten al openlijk over hun endometriose. Dat is allemaal nodig, wetende dat deze aandoening minstens 1 op 10 vrouwen treft. Nu zijn ook beleidsmakers in actie geschoten. “Vorig jaar kwamen wij in aanraking met dit dossier, een jaar later wordt onze resolutie unaniem goedgekeurd”, aldus cd&v Kamerlid Nathalie Muylle.
Deze resolutie is echter niet over één nacht ijs gegaan. Het is het resultaat van intense samenwerking. Er werd een rondetafel en hoorzittingen georganiseerd in het parlement waarbij verschillende zorgverleners (gynaecologen, osteopaten, huisartsen) en patiënten hun zegje konden doen. De parlementsleden, met cd&v Kamerlid Nathalie Muylle die het voortouw nam, gingen aan de slag met deze input en kwamen zo tot een breed gedragen resolutie.
Meer specifiek pleit de resolutie voor gerichte maatregelen zoals meer terugbetaling via een RIZIV-conventie, meer wetenschappelijk onderzoek, systematische registratie van gegevens, meer sensibilisering en bewustwording en een betere toegang voor zorg via multidisciplinaire expertisecentra voor de behandeling en opvolging van endometriose.
Kort samengevat gaat het om een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies - maar het niet is - buiten de baarmoeder groeit. Dit weefsel komt voornamelijk voor in de buikstreek, waar ontstekingen ontstaan omdat het, in tegenstelling tot baarmoederslijmvlies, niet weg kan uit het lichaam. Het weefsel reageert net zoals baarmoederslijmvlies op hormonen, waardoor veel vrouwen vooral pijn voelen tijdens de menstruatie. Het weefsel kan zich bv. ook zetten op de dikke darm, urineleiders of vaginawand waardoor hevige pijn ontstaat tijdens ontlasting of seks. Het leidt daarnaast ook nog eens bij de helft van de patiënten tot vruchtbaarheidsproblemen. De ziekte is op vandaag ongeneeslijk, maar de symptomen kunnen worden bestreden via pijnstillers, de pil of chirurgie.
“Vrouwen met endometriose lijden jarenlang onder hevige pijn zonder duidelijke diagnose. Die onwetendheid zorgt voor veel onbegrip. Zij krijgen te horen dat ‘pijn nu eenmaal bij maandstonden hoort’ of dat ze ‘gewoon een pijnstiller moeten nemen’. Die pijn houdt vrouwen zelfs vaak thuis: weg van werk, school of een gevuld sociaal leven. De mentale gevolgen zijn dan ook niet te onderschatten”, zegt Muylle.
Wereldwijd lijden naar schatting zo’n 200 miljoen vrouwen aan endometriose (ter vergelijking: 400 miljoen mensen lijden aan diabetes). “Toch blijft endometriose veel vaker onder de radar, en de medische kennis is veel beperkter. De vele getuigenissen in de Commissie toonden aan dat vrouwen tientallen huisartsen en/of gynaecologen moeten passeren vooraleer ze de correcte diagnose krijgen”, zegt Muylle. De diagnose wordt gemiddeld slechts na 7 (!) jaar gesteld.
“Dat er in 2023 een aandoening is die 1 op 10 vrouwen treft, maar zo onbekend blijft, is niet normaal, aldus Nathalie Muylle. Voor haar is respect en erkenning voor de patiënten dan ook van cruciaal belang. “Het gaat om een chronische ontstekingsziekte, geen menstruatieziekte of puur gynaecologische ziekte. Daar moeten we over praten en het uit de taboesfeer halen.”
cd&v, N-VA en Les Engagés dienen een gezamenlijk wetsvoorstel in voor asbestslachtoffers
Roeselare zet een belangrijke stap voor de lokale economie met de voltooiing van drie Gemeentelijke Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP’s). Deze plannen, die op 18 november 2024 ter definitieve goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraad, bieden extra ontwikkelingsruimte voor kleine en middelgrote ondernemingen en brengen nieuwe groene zones en verbindingsmogelijkheden. De inwerkingtreding wordt verwacht in het voorjaar van 2025.
Binnen het investeringsprogramma 'Scholen van Vlaanderen' keurde de Vlaamse Regering ruim 20 miljoen euro subsidies voor Stad Roeselare goed. Met die subsidies wil de stad een nieuwe academiesite voor de huidige stedelijke academies SASK en STAP op De Spil realiseren. Het gaat in totaal over 16.650 m² bruto onderwijsoppervlakte voor zo'n 3.440 leerlingen deeltijds kunstonderwijs.