Cd&v gaat de strijd aan met slagaderverkalking

Publicatiedatum

Auteur

Karl Bishop

Deel dit artikel

Atherosclerose of slagaderverkalking is de oorzaak van ruim één op de vijf sterfgevallen in ons land. Nochtans kan preventie en screening de mortaliteit aanzienlijk doen dalen. Kamerleden Nathalie Muylle (cd&v) en Daniël Bacquelaine (MR) pleiten voor een nationaal actieplan. In samenwerking met de Belgische Cardiologische Liga zullen ook alle Kamerleden en personeelsleden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers zich tijdens de plenaire vergadering op donderdag kunnen laten testen in de gebouwen van het federaal Parlement.

Wat is atherosclerose?

Slagaderverkalking is de onderliggende aandoening achter 85% van alle hart- en vaatziekten. Het zorgt voor ophopingen van stoffen zoals cholesterol in de slagaders Op termijn raken deze slagaders verstopt, waardoor de bloedstroom wordt belemmerd en bloedklonters kunnen ontstaan, met in het ergste geval een hartinfarct of beroerte tot gevolg. Jaarlijks krijgen 750.000 Belgen de diagnose (slechts het topje van de ijsberg) en sterven er 23.000 Belgen aan. Het risico neemt toe met hogere leeftijd en ongezonde leefgewoonten zoals roken, alcohol drinken, hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes en te hoge cholesterol.

Tijd voor actie

Nochtans is slagaderverkalking te voorkomen én te behandelen. Preventie, vroegtijdige opsporen en ingrijpen hebben een enorme impact hebben op de mortaliteit en de ziektelast. 80% van de hart- en vaatziekten kunnen voorkomen worden door een gezondere levensstijl: niet roken, minder alcohol, sporten. Controle bij de huisarts naar cardiovasculaire risicofactoren zoals diabetes en cholesterol (die overigens goed te behandelen zijn) speelt ook een belangrijke rol.

Federale parlementsleden Nathalie Muylle (cd&v) en Daniel Bacquelaine (MR) komen daarom met een aantal voorstellen. Prioriteit is een nationaal actieplan, naar analogie met kanker en diabetes, en in navolging van de oproep van de Belgische Cardiologische Liga. Daarnaast pleiten ze voor meer population health management  - een data-gedreven en proactieve zorgbenadering waarbij mensen die het grootste risico lopen geïdentificeerd kunnen worden. Meten is weten. Daarom pleiten ze voor

  • actuele en nauwkeurige gegevensverzameling in een databank en op maat gemaakte interventies voor de hoogste risicopatiënten. Hiervoor is sector-overschrijdende samenwerking en initiatieven voor gegevensuitwisseling van cruciaal belang;
  • meer aandacht voor slagaderverkalking in de basisopleiding van zorgverleners;
  • meer onderzoek naar slagaderverkalking bij vrouwen, aangezien vrouwen andere symptomen ervaren en anders behandeld worden dan mannen.

“Slagaderverkalking is één van de meest onderbelichte aandoeningen in ons land. Nochtans is iedereen vatbaar voor deze stille vijand. In vergelijking met bijvoorbeeld kankerpreventie is er hier veel minder aandacht voor. De cijfers zijn hallucinant, de tijd voor actie is nu. Het regeerakkoord vermeldt de ambitie om ‘het aantal vermijdbare sterfgevallen met 15% terug te dringen’ tegen 2030. Dan moet daar ook naar gehandeld worden”, aldus cd&v Kamerlid Nathalie Muylle.

In samenwerking met de Belgische Cardiologische Liga lieten Kamerleden en personeelsleden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers zich tijdens de plenaire vergadering testen in de gebouwen van het federaal parlement. “Met deze actie geven we gevolg aan onze eigen oproep. Op tien minuten tijd kom je te weten hoe het gesteld is met je cholesterol, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, kans op diabetes en je BMI. Hiermee willen we aantonen hoe vlot je jezelf kan laten testen. We roepen iedereen op om zicht te laten testen. Ook buiten het Parlement uiteraard.”

Nieuws

JONGCD&V en Nathalie Muylle willen meer betaalbare woningen en lenen aan 100% mogelijk maken

Jonge gezinnen en alleenstaanden die werken, moeten in staat zijn een eigen woning te kopen of te bouwen. Daarom voert JONGCD&V samen met federaal lijsttrekker en Parlementslid Nathalie Muylle een opvallende actie op de Grote Markt van Ieper. Cd&v heeft dan ook een concreet woonplan met haalbare voorstellen: een groter huizenaanbod, eenvoudig verkrijgbare financiering,  hogere renovatiesteun en drie jaar betalingsuitstel moeten ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt een woning te kopen.

Genomineerden zijn gekend voor de eerste Architectuurprijs Roeselare. Stem mee voor de publieksprijs tijdens ‘Fiets de stad’ op zondag 26 mei.

Twee maand geleden lanceerde de Stad voor het eerst een Architectuurprijs, een initiatief om nieuwe uitmuntende architecturale, infrastructurele en landschappelijke projecten in de kijker te zetten. 

Minister Vandenbroucke blijft financiering MUG-helikopter blokkeren

Ondanks herhaalde pleidooien van federaal parlementslid Nathalie Muylle (cd&v) voor structurele financiering, blijft de MUG-Heli in West-Vlaanderen op losse schroeven staan. Minister Vandenbroucke weigert een beslissing te nemen over de financiering. De helikopter kan nu enkel blijven vliegen dankzij steun van de provincie, gemeenten, sponsors en inzamelacties, zoals het jaarlijks ontbijt van cd&v-Ichtegem.