Cd&v gaat de strijd aan met slagaderverkalking

Publicatiedatum

Auteur

Karl Bishop

Deel dit artikel

Atherosclerose of slagaderverkalking is de oorzaak van ruim één op de vijf sterfgevallen in ons land. Nochtans kan preventie en screening de mortaliteit aanzienlijk doen dalen. Kamerleden Nathalie Muylle (cd&v) en Daniël Bacquelaine (MR) pleiten voor een nationaal actieplan. In samenwerking met de Belgische Cardiologische Liga zullen ook alle Kamerleden en personeelsleden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers zich tijdens de plenaire vergadering op donderdag kunnen laten testen in de gebouwen van het federaal Parlement.

Wat is atherosclerose?

Slagaderverkalking is de onderliggende aandoening achter 85% van alle hart- en vaatziekten. Het zorgt voor ophopingen van stoffen zoals cholesterol in de slagaders Op termijn raken deze slagaders verstopt, waardoor de bloedstroom wordt belemmerd en bloedklonters kunnen ontstaan, met in het ergste geval een hartinfarct of beroerte tot gevolg. Jaarlijks krijgen 750.000 Belgen de diagnose (slechts het topje van de ijsberg) en sterven er 23.000 Belgen aan. Het risico neemt toe met hogere leeftijd en ongezonde leefgewoonten zoals roken, alcohol drinken, hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes en te hoge cholesterol.

Tijd voor actie

Nochtans is slagaderverkalking te voorkomen én te behandelen. Preventie, vroegtijdige opsporen en ingrijpen hebben een enorme impact hebben op de mortaliteit en de ziektelast. 80% van de hart- en vaatziekten kunnen voorkomen worden door een gezondere levensstijl: niet roken, minder alcohol, sporten. Controle bij de huisarts naar cardiovasculaire risicofactoren zoals diabetes en cholesterol (die overigens goed te behandelen zijn) speelt ook een belangrijke rol.

Federale parlementsleden Nathalie Muylle (cd&v) en Daniel Bacquelaine (MR) komen daarom met een aantal voorstellen. Prioriteit is een nationaal actieplan, naar analogie met kanker en diabetes, en in navolging van de oproep van de Belgische Cardiologische Liga. Daarnaast pleiten ze voor meer population health management  - een data-gedreven en proactieve zorgbenadering waarbij mensen die het grootste risico lopen geïdentificeerd kunnen worden. Meten is weten. Daarom pleiten ze voor

  • actuele en nauwkeurige gegevensverzameling in een databank en op maat gemaakte interventies voor de hoogste risicopatiënten. Hiervoor is sector-overschrijdende samenwerking en initiatieven voor gegevensuitwisseling van cruciaal belang;
  • meer aandacht voor slagaderverkalking in de basisopleiding van zorgverleners;
  • meer onderzoek naar slagaderverkalking bij vrouwen, aangezien vrouwen andere symptomen ervaren en anders behandeld worden dan mannen.

“Slagaderverkalking is één van de meest onderbelichte aandoeningen in ons land. Nochtans is iedereen vatbaar voor deze stille vijand. In vergelijking met bijvoorbeeld kankerpreventie is er hier veel minder aandacht voor. De cijfers zijn hallucinant, de tijd voor actie is nu. Het regeerakkoord vermeldt de ambitie om ‘het aantal vermijdbare sterfgevallen met 15% terug te dringen’ tegen 2030. Dan moet daar ook naar gehandeld worden”, aldus cd&v Kamerlid Nathalie Muylle.

In samenwerking met de Belgische Cardiologische Liga lieten Kamerleden en personeelsleden van de Kamer van Volksvertegenwoordigers zich tijdens de plenaire vergadering testen in de gebouwen van het federaal parlement. “Met deze actie geven we gevolg aan onze eigen oproep. Op tien minuten tijd kom je te weten hoe het gesteld is met je cholesterol, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, kans op diabetes en je BMI. Hiermee willen we aantonen hoe vlot je jezelf kan laten testen. We roepen iedereen op om zicht te laten testen. Ook buiten het Parlement uiteraard.”

Nieuws

Roeselare zet duurzame stappen met hergebruik van materialen uit tijdelijke kantoren

Nu de tijdelijke kantoren van de Stad worden leeggemaakt, krijgen lokale verenigingen en scholen de kans om gratis bruikbare materialen over te nemen. Dit initiatief, dat Roeselare voor de tweede keer organiseert, kadert binnen de bredere duurzaamheidsstrategie van de stad. Het bevordert de circulaire economie door restmateriaal een nieuw leven te geven.

Kies een school in je buurt

Ouders van peuters (geboortejaar 2023) kunnen hun kind vanaf april 2025 inschrijven om volgend schooljaar te starten. 

Maximum aantal uren studentenarbeid verhoogd naar 650 uur

Goed nieuws voor studenten en werkgevers: het aantal uren dat studenten per jaar mogen werken aan voordelige voorwaarden wordt vanaf dit jaar structureel verhoogd naar 650 uur. De Kamercommissie Sociale Zaken keurde het wetsvoorstel daarover goed. Dit betekent dat studenten voortaan meer kunnen bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor hun sociale bijdragen of het fiscaal ten laste blijven bij hun ouders.