Belfort van Roeselaars stadhuis na 100 jaar duurzaam gerestaureerd

Publicatiedatum

Auteur

Sam Dewulf

Deel dit artikel

Precies honderd jaar geleden kreeg het Roeselaarse stadsbestuur de opdracht om het Belfort te herbouwen na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog. Nu, een eeuw later, wordt dit UNESCO-werelderfgoed met groot respect gerestaureerd als integraal onderdeel van het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen. Met een sterke financiële injectie bevestigt de Stad Roeselare haar toewijding aan het behoud van dit historisch erfgoed, ter ere van zowel het verleden als de toekomstige generaties.

De recente restauratiewerkzaamheden aan het historische stadhuis uit 1771 en het Belfort uit 1925 liggen mooi op schema. Als belangrijke mijlpaal in dit ambitieuze project is de restauratie van het Belfort, wat een gedenkwaardig keerpunt markeert in deze voortdurende inspanning van Stad Roeselare.

Schepen van stadsontwikkeling Nathalie Muylle: “In een gedurfde stap naar duurzaamheid en cultureel behoud, investeert Stad Roeselare opnieuw in de restauratie van het Belfort, een iconisch werelderfgoed dat een eeuw geleden verrees na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog. Door een ambitieus plan voor de herbouw van dit historische monument, zal het Belfort binnenkort een prominente rol spelen in het meest duurzame stadhuis van Vlaanderen. Stad Roeselare blijft vastbesloten om dit waardevolle culturele erfgoed te herstellen en te behouden voor komende generaties. Ook al krijgen we van de Vlaamse Overheid niet de subsidies waar we recht op hebben.”

Restauratie van glorie: Het Belfort als hoeksteen van duurzaam stadhuis

Het Roeselaarse Belfort, ooit opgericht volgens de historische aantekeningen van zijn voorganger op de Grote Markt, ondergaat nu een zorgvuldige renovatie om naast het toegankelijke en moderne stadhuis te schitteren als een tijdloos monument voor komende generaties. De erfgoedarchitect Bressers grijpt zo veel mogelijk terug naar de oorspronkelijke plannen.

De erfgoedarchitect Bressers en – aannemer Group Monument herstelden onder meer de achtergevel (jarenlang verstopt achter bijgebouwen) en de dakkapellen. De restauratie omvat ook het herstel van de leeuwen op de vier hoeken van de toren, nieuwe leien op het dak (in plaats van pannen). Ook de kleuren van het schrijnwerk keren na vele verflagen terug naar de initiële houtlook

Met de afnemende steigers wordt de opvallende transformatie van het Belfort steeds duidelijker voor elke voorbijganger op de Grote Markt. De gevel en het dak zijn in hun oude glorie hersteld, terwijl de muren zijn gereinigd en de wapenschilden en de topgevel zijn gerestaureerd. Ook het beeld van Jules Lagae dat Sint-Michiel voorstelt, de patroonheilige van de stad, wordt opgefrist.

Bijzonder is de ingang van het Belfort via de Zuidstraat. Via die weg zullen toekomstige trouwers en de gemeenteraadsleden ingang kunnen vinden tot het stadhuis. Deze ingang wordt in ere hersteld met een deur zoals in het oorspronkelijke plan.

Het toekomstige Belfort krijgt zijn functie terug, met name het kloppende hart van de politiek, waar onder andere de gemeenteraadszaal en schepenzaal te vinden zullen zijn. De ruime zolder zal ook voor het eerst toegankelijk worden met de lift.

Extra investering van Roeselare voor de toekomstige generaties

Tijdens de werken stootten de erfgoedarchitecten en – aannemer (Bressers Architecten en Group Monument, gespecialiseerd in renoveren en restaureren van bouwwerken met kunsthistorische waarde) op grondige stabiliteitsissues. Dat is te wijten aan de snelle en spaarzame bouwaanpak die bijna honderd jaar geleden gebruikt zijn. Na de heropbouw na Wereldoorlog I waren de materialen nu eenmaal schaars. Er worden bijkomend grondige verstevigingen en renovaties uitgevoerd, met name aan de vloerplaten, het skelet en de passerel, om het Belfort voor de komende generaties te behouden.

De Vlaamse Overheid zet tegenover deze renovatie-inspanningen jammer genoeg weinig subsidies. Het subsidiebeleid Onroerend Erfgoed werd enkele jaren geleden grondig hervormd, waardoor Stad Roeselare veel minder subsidies ontvangt dan voorzien. Ook de Vlaamse subsidies voor dringende werken zijn niet werkbaar door te korte doorlooptijd van minstens 18 maanden tussen aanvraag en start werken. Stabiliteitsproblemen ontdek je maar gaandeweg. Ondanks deze uitdagingen neemt Roeselare haar verantwoordelijkheid op. Want dit is tenslotte wat de burger vroeg aan de Stad bij aanvang van het stadhuisproject.

De Stad Roeselare blijft zich inzetten voor duurzaamheid en behoud van cultureel erfgoed, een erfenis die zowel het verleden als de toekomst eert. De geplande voltooiing van de restauratiewerkzaamheden staat gepland voor midden 2024.

Nieuws

Genomineerden zijn gekend voor de eerste Architectuurprijs Roeselare. Stem mee voor de publieksprijs tijdens ‘Fiets de stad’ op zondag 26 mei.

Twee maand geleden lanceerde de Stad voor het eerst een Architectuurprijs, een initiatief om nieuwe uitmuntende architecturale, infrastructurele en landschappelijke projecten in de kijker te zetten. 

Minister Vandenbroucke blijft financiering MUG-helikopter blokkeren

Ondanks herhaalde pleidooien van federaal parlementslid Nathalie Muylle (cd&v) voor structurele financiering, blijft de MUG-Heli in West-Vlaanderen op losse schroeven staan. Minister Vandenbroucke weigert een beslissing te nemen over de financiering. De helikopter kan nu enkel blijven vliegen dankzij steun van de provincie, gemeenten, sponsors en inzamelacties, zoals het jaarlijks ontbijt van cd&v-Ichtegem.

Nathalie Muylle tevreden met rapport endometriose

Het Federaal Kenniscentrum (KCE) publiceert zijn eerste brede rapport over de aanpak van endometriose in Belgische ziekenhuizen. Dit rapport komt er in opdracht van de resolutie van cd&v-Kamerlid Nathalie Muylle. In het rapport worden aanbevelingen naar voren geschoven in lijn met die resolutie: multidisciplinaire centra, dataverzameling en een nomenclatuurnummer voor de behandeling van endometriose.