Nathalie Muylle wil Nationaal Plan Sepsis

Publicatiedatum

Auteur

Sam Dewulf

Deel dit artikel

Sepsis of bloedvergiftiging is een ernstige bedreiging voor de gezondheid die wereldwijd elk jaar miljoenen en in ons land duizenden levens eist. In een nieuwe reportage van Pano wordt dieper ingegaan op het verhaal van slachtoffers en hun familie, waaruit ook het problematische gebrek aan cijfers en brede kennis over de ziekte blijkt. Federale parlementsleden Nathalie Muylle (cd&v) en Robby De Caluwé (Open VLD) dienden daarom al in 2021 een voorstel in het parlement in voor een algemene aanpak en het in kaart te brengen van de ziekte in ons land. “Wij dringen reeds 2 jaar aan op een ‘Nationaal Plan Sepsis’ bij minister van Volksgezondheid Vandenbroucke maar vinden geen enkel gehoor”, zegt Muylle. “Het is een ziekte die iedereen kan krijgen, maar niemand kent.”

Sepsis is een overdreven ernstige reactie van het immuunsysteem op een infectie waardoor er een extreme ontstekingsreactie ontstaat. Dit leidt tot levensbedreigende orgaandisfunctie. Volgens het WHO (World Health Organizatio) worden jaarlijks tussen de 47 en 50 miljoen getroffen door sepsis met 11 miljoen overlijdens tot gevolg (goed voor 20% van alle sterfgevallen). Ook in België sterven jaarlijks duizenden mensen aan sepsis, maar precieze cijfers zijn er niet.

Federaal Kamerlid Nathalie Muylle: "De impact van sepsis op mensen en hun gezin is enorm. Naast hoge sterftecijfers, tonen buurlanden ons hoge ziekenhuiskosten die oplopen tussen 11.000 en 17.000 euro per patiënt. Net daarom nam ik samen met collega Robby De Caluwé initiatief in het parlement om de Belgische aanpak omtrent deze vreselijke ziekte te verbeteren. Het voorstel kreeg uitsluitend positieve adviezen.”

Het voorstel van resolutie van Muylle en De Caluwé benadrukt de noodzaak naar een nationaal plan van aanpak op verschillende punten:

  1. Voorlichting verbreden: het publiek bewust maken van sepsis en de bijbehorende symptomen.
  2. Vroege herkenning en snelle behandeling: richtlijnen implementeren voor snelle detectie en adequate behandeling van sepsis.
  3. Samenwerking bevorderen: een samenwerkingsverband oprichten om richtlijnen te ontwikkelen en de implementatie ervan te volgen.
  4. Data verzamelen en onderzoek stimuleren: inzichten vergaren in de prevalentie en behandelingsuitkomsten van sepsis.

Nathalie Muylle en Robby De Caluwé roepen de minister van Volksgezondheid, gezondheidszorgprofessionals en het publiek op om zich aan te sluiten bij de belangrijke strijd tegen sepsis. Door gezamenlijk inspanningen te leveren kunnen we de impact van deze potentieel levensbedreigende aandoening verminderen en levens redden

Nieuws

Minister Vandenbroucke blijft financiering MUG-helikopter blokkeren

Ondanks herhaalde pleidooien van federaal parlementslid Nathalie Muylle (cd&v) voor structurele financiering, blijft de MUG-Heli in West-Vlaanderen op losse schroeven staan. Minister Vandenbroucke weigert een beslissing te nemen over de financiering. De helikopter kan nu enkel blijven vliegen dankzij steun van de provincie, gemeenten, sponsors en inzamelacties, zoals het jaarlijks ontbijt van cd&v-Ichtegem.

Nathalie Muylle tevreden met rapport endometriose

Het Federaal Kenniscentrum (KCE) publiceert zijn eerste brede rapport over de aanpak van endometriose in Belgische ziekenhuizen. Dit rapport komt er in opdracht van de resolutie van cd&v-Kamerlid Nathalie Muylle. In het rapport worden aanbevelingen naar voren geschoven in lijn met die resolutie: multidisciplinaire centra, dataverzameling en een nomenclatuurnummer voor de behandeling van endometriose.

Cd&v trapt campagne af met meer respect voor wat écht telt in West-Vlaanderen: uw geld, uw welzijn en uw veiligheid

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits en federaal parlementslid Nathalie Muylle trekken bij de federale en Vlaamse verkiezingen van 9 juni de West-Vlaamse lijsten voor cd&v. Samen met enkele sterkhouders verzamelen ze vandaag in Diksmuide om symbolisch richting Brussel te vertrekken met de belangrijkste West-Vlaamse uitdagingen.