Stad Roeselare is tevreden over de werking van haar kwaliteitskamer en zet de samenwerking verder.

Publicatiedatum

Auteur

Sam Dewulf

Deel dit artikel

Eind 2019 wou Roeselare, één van de snelst groeiende steden in Vlaanderen, meer grip krijgen op de kwaliteit van nieuwe ontwikkelingen. Daarom werd de kwaliteitskamer in het leven geroepen, een multidisciplinair team van vier externe experts die de kwaliteit van stadsontwikkelings- en vernieuwingsprojecten beoordelen en begeleiden.  

De stad staat voor ruimtelijke uitdagingen zoals schaarser wordende grond om te bebouwen, mobiliteitsvraagstukken en de behoefte aan meer groen. De kwaliteitskamer speelt hierin een adviserende rol, met focus op projecten die afwijken van standaard woningbouw, zoals scholen, kantoren en herinrichting van publieke ruimte. 

De kwaliteitskamer bestaat uit vier externe deskundigen die elk vanuit hun eigen unieke profiel deelnemen en samen de volgende expertises afdekken:  stedenbouw en ruimtelijke planning, architectuur, erfgoed en ontwerp publieke ruimte. De kwaliteitskamer biedt advies zonder als jury te fungeren. Ze is bedoeld als stimulans voor betere projecten, beter voor zowel gebruikers als omwonenden.  

We evalueren de werking van de kwaliteitskamer zeer positief. De adviezen hebben een positieve impact op de kwaliteit van de projecten. Zowel van ontwikkelaars als architecten ontvangen we signalen dat het ontwerp vaak beter wordt na advies van de kwaliteitskamer. Sommige ontwerpers benaderen intussen zelfs spontaan de kwaliteitskamer voor advies. Het initiatief werkt dus allesbehalve afremmend.

Schepen Nathalie Muylle

Sinds de opstart in november 2020 zijn er in totaal 39 zittingen gehouden, resulterend in 71 adviezen gericht op een verbetering van het programma, de groeninvulling of de architectuur. Van de 50 individuele dossiers werd een beperkt aantal terug geagendeerd voor een consensus werd bereikt. 

De Stad Roeselare evalueert de werking van de kwaliteitskamer positief en zet bijgevolg de samenwerking verder. Ook de indexatie van de vergoeding wordt bekeken. Dit dossier wordt ter bespreking voorgelegd op de Commissie Ruimte van 11 december 2023 en ter goedkeuring voorgelegd op de gemeenteraad.  

Nieuws

Roeselare zet duurzame stappen met hergebruik van materialen uit tijdelijke kantoren

Nu de tijdelijke kantoren van de Stad worden leeggemaakt, krijgen lokale verenigingen en scholen de kans om gratis bruikbare materialen over te nemen. Dit initiatief, dat Roeselare voor de tweede keer organiseert, kadert binnen de bredere duurzaamheidsstrategie van de stad. Het bevordert de circulaire economie door restmateriaal een nieuw leven te geven.

Kies een school in je buurt

Ouders van peuters (geboortejaar 2023) kunnen hun kind vanaf april 2025 inschrijven om volgend schooljaar te starten. 

Maximum aantal uren studentenarbeid verhoogd naar 650 uur

Goed nieuws voor studenten en werkgevers: het aantal uren dat studenten per jaar mogen werken aan voordelige voorwaarden wordt vanaf dit jaar structureel verhoogd naar 650 uur. De Kamercommissie Sociale Zaken keurde het wetsvoorstel daarover goed. Dit betekent dat studenten voortaan meer kunnen bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor hun sociale bijdragen of het fiscaal ten laste blijven bij hun ouders.