Aantal keizersneden in België ver boven WHO-limiet

Publicatiedatum

Auteur

herlinde Rollez

Deel dit artikel

Het aantal keizersneden in verhouding met de totaal aantal bevallingen is in België afgelopen jaren toegenomen, tot 22,5% in 2021. Dat blijkt uit cijfers opgevraagd door cd&v-Kamerlid Nathalie Muylle. Deze alarmerende toename, bijna dubbel zo hoog als de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen 10-15%, is een zorgwekkende ontwikkeling.

Op de kortstondige corona-babyboom na daalt het aantal geboortes in ons land al tien jaar. In absolute cijfers daalde daarom ook het aantal keizersneden, maar toch neemt het procentueel jaar na jaar toe. Zo blijkt ook uit de cijfers die Muylle voor het derde jaar op rij opvraagt.

Duidelijke risico’s

Een studie uit 2016 van het Federale Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) identificeerde duidelijke risico's verbonden aan keizersneden, variërend van complicaties bij baby's tot problemen voor moeders bij toekomstige zwangerschappen. Daarnaast vereist het herstel na een keizersnede aanzienlijk meer tijd dan na een natuurlijke bevalling.[1]

Nathalie Muylle benadrukt: "Terwijl keizersneden in specifieke situaties noodzakelijk zijn en levens kunnen redden, mogen ze niet routinematig worden uitgevoerd. De ingreep kan levens redden en is daarom ook noodzakelijk in specifieke gevallen, maar ze is niet volledig risicoloos.”

Ondanks deze risicos werden er de voorbije dertig jaar steeds vaker routinematig keizersneden uitgevoerd, soms zelfs zonder medische noodzaak, op vraag van de toekomstige ouders om persoonlijke redenen of op vraag van de verloskundige, bijvoorbeeld omdat deze beter op voorhand gepland kan worden. Het KCE gaf in 2016 aanbevelingen om het aantal niet-noodzakelijke keizersneden te verminderen. Zo moeten zorgverleners ervoor zorgen dat toekomstige ouders duidelijke informatie ontvangen over de gevolgen van keizersneden voor moeder en kind en de gevolgen voor volgende zwangerschappen. Ook gynaecologen moeten meer worden gesensibiliseerd over de gevolgen van een keizersnede zonder medische noodzaak.

Omwille van de risicos stelt de WHO dat het percentage keizersneden niet meer mag bedragen dan 10 tot 15% per land. Hun studies tonen aan dat wanneer het percentage keizersneden in een bevolking beperkt wordt tot 10%, het aantal moeder- en pasgeboren sterftegevallen daalt.[2]

Nathalie Muylle besluit:Een keizersnede blijft een chirurgische ingreep die enkel mag worden uitgevoerd wanneer er een medische noodzaak isSensibilisering over de voor- en nadelen voor jonge moeders is cruciaal. Er is dringend actie nodig!”

 

Cijfers

Aantal geboortes in België (bron: Statbel)

2011: 127.655 geboortes

2020: 114.000 geboortes

2021: 117.914 geboortes

 

Aantal keizersneden in België (bron: Minimum Ziekenhuis Gegevens)

2011: 26.245 keizersneden (20,55%)

2016: 26.326 keizersneden (21,57%)

2020: 25.374 keizersneden (22,20%)

2021: 26.609 keizersneden (22,58%)

 

Nieuws

JONGCD&V en Nathalie Muylle willen meer betaalbare woningen en lenen aan 100% mogelijk maken

Jonge gezinnen en alleenstaanden die werken, moeten in staat zijn een eigen woning te kopen of te bouwen. Daarom voert JONGCD&V samen met federaal lijsttrekker en Parlementslid Nathalie Muylle een opvallende actie op de Grote Markt van Ieper. Cd&v heeft dan ook een concreet woonplan met haalbare voorstellen: een groter huizenaanbod, eenvoudig verkrijgbare financiering,  hogere renovatiesteun en drie jaar betalingsuitstel moeten ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt een woning te kopen.

Genomineerden zijn gekend voor de eerste Architectuurprijs Roeselare. Stem mee voor de publieksprijs tijdens ‘Fiets de stad’ op zondag 26 mei.

Twee maand geleden lanceerde de Stad voor het eerst een Architectuurprijs, een initiatief om nieuwe uitmuntende architecturale, infrastructurele en landschappelijke projecten in de kijker te zetten. 

Minister Vandenbroucke blijft financiering MUG-helikopter blokkeren

Ondanks herhaalde pleidooien van federaal parlementslid Nathalie Muylle (cd&v) voor structurele financiering, blijft de MUG-Heli in West-Vlaanderen op losse schroeven staan. Minister Vandenbroucke weigert een beslissing te nemen over de financiering. De helikopter kan nu enkel blijven vliegen dankzij steun van de provincie, gemeenten, sponsors en inzamelacties, zoals het jaarlijks ontbijt van cd&v-Ichtegem.